Stolperstein na pešej zóne pripomína dcéru Ľudovíta Wintera

Keď ju odvliekli do koncentračného tábora, nechala doma dve malé deti. Nikdy sa nevrátila, ale jej meno nezostalo zabudnuté.

„Moja stará mama mala 38 rokov, keď za príšerných okolností zahynula v koncentračnom tábore, podobne ako ostatní, ktorí tam boli,“ povedala Andrea Schulz-Steinel, iniciátorka osadenia prvého kameňa Stolperstein v Piešťanoch. Stalo sa to pred šiestimi rokmi – 6. augusta 2016.

Nemecký umelec Gunter Demnig umiestnil Stolperstein do dlažby na Winterovej ulici pred domom, v ktorom bývali Winterovci. Piešťanci ho poznajú pod názvom Zelený strom.

Stolperstein venovaný Márii Schulz je uložený v línii spomienkovej tabule pripomínajcej jej otca, budovateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera. Ten holokaust prežil a po svojej dcére prostredníctvom Červeného kríža pátral, ale neúspešne.

„Kolínsky rabín mi povedal, že človek je až vtedy zabudnutý, keď sa zabudne jeho meno,“ povedal v deň osadenia kameňa Gunter Demning. Myšlienka kolínskeho rabína ho inšpirovala k vytvoreniu jedinečného projektu, ktorý v súčastnosti pripomína desiatky tisíc obetí holokaustu.

Počet ľudí, ktorí zahynuli počas systematického vyvražďovania etnických, náboženských a politických skupín v období druhej svetovej vojny sa odhaduje na 12 až 16 miliónov. Z toho 6 miliónov bolo Židov.

Ich deportácia z Piešťan začala 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 do vyhladzovacieho tábora Osvienčim.

Máriu Schulzovú odvliekli na základe udania až v januári 1945. Nezmyselne zahynula tesne pred koncom vojny, podobne ako ďalší Piešťanec – účastník Slovenského národného povstania Vojtech Ábel.

Text a foto: Martin Palkovič