Parkovanie v centre po novom. Pozrite si prehľad zmien

S parkovacou kartou môžete od 1. augusta nechať auto na parkovisku pri Perle už len cez víkendy. Počas pracovných dní tam musí každý platiť 1 euro za hodinu. Pred nemocnicou je tento poplatok dvojnásobný.

Šoféri si za parkovanie v centre Piešťan od polovice letných prázdnin priplatia. Vo štvrtok 1. augusta začne platiť novela všeobecne záväzného nariadenia o podmienkach státia v zóne dopravného obmedzenia, ktorú schválili mestskí poslanci a podpísal primátor Peter Jančovič.

Ceny parkovacích kariet budú po novom dvojnásobné. Za ročnú zaplatia obyvatelia Piešťan 50 eur a cezpoľní 70 eur. Majitelia kariet už nebudú môcť nechať svoje auto počas pracovných dní bez poplatku na parkovisku Nálepkova (pri Perle). Rovnako ako tí, ktorí kartu nevlastnia, zaplatia 1 euro za hodinu státia.

Výnimkou sú víkendy. Parkovacie karty počas nich zostávajú na tomto parkovisku v platnosti. Doplnené (24. júla o 12.00 h): S kartou tam budú môcť nechať stáť auto aj ľudia s trvalým bydliskom v zóne plateného parkovania (Pribinova, Námestie slobody, časť Winterovej, Nálepkovej a Nitrianskej).

Hodinovú sadzbu v ostatných zónach zvyšuje radnica od 1. augusta zo súčasných 50 na 60 centov. Za parkovanie je nutné platiť každý deň vrátane víkendov a sviatkov v čase od 7.00 do 19.00 h.

Na dopravne exponovaných miestach (pri hoteli Eden, pred Nemocnicou A. Wintera až k hotelu Slovan a na Rázusovej ulici) zaplatia šoféri za hodinu státia 2 eurá. Majitelia parkovacích kariet nebudú v týchto lokalitách od poplatku oslobodení počas pracovných dní ani cez víkendy.

Až od 1. novembra 2019 mesto rozšíri zóny spoplatneného parkovania aj o časti ulíc Teplická, Sládkovičova, Pod Párovcami a o celé ulice Štúrova a Meštianska. Od tohto dátumu bude spoplatnené aj parkovisko pri futbalovom štadióne, ale len v čase od 7.00 h do 15.30 h. Na všetkých novo spoplatnených miestach môžu vodiči využívať parkovacie karty.

Mesto plánuje v najbližších mesiacoch rozšíriť počet miest na parkovisku na Nálepkovej ulici o 50. Taktiež tam bude nainštalovaná rampa s čítačkou poznávacích značiek, ktorá neskôr umožní majiteľom parkovacích kariet krátkodobé parkovanie v tejto lokalite. Do novembra chce radnica osadiť nové parkovacie automaty, ktoré umožnia aj platbu kartou a cez SMS.


OPRAVA (24. júla o 12.00 h): Od 1. novembra 2019 budú spoplatnené aj niektoré miesta na Winterovej ulici a v Sade A. Kmeťa (od nemocnice po bývalý hotel Slovan). Z kontextu pôvodného textu mohlo vyplývať, že k tejto zmene príde už 1. augusta. Za chybu sa ospravedlňujeme.

DOPLNENÉ (24. júla o 12.00 h): Vedenie mesta dnes informovalo, že na septembrové rokovanie mestského zastupiteľstva pripraví ďalší návrh novely nariadenia o parkovaní, podľa ktorého by malo byť pred nemocnicou viac miest vyhradených pre pacientov zdarma. Takúto prípadnú zmenu prerokujú poslanci.

DOPLNENÉ (27. septembra o 13-30 h): Poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili nový termín platnosti zmien. Namiesto od 1. novembra 2019 bude rozšírenie zóny spoplatneného parkovania platiť až od 1. mája 2020.


Text a foto: Martin Palkovič