O spolupráci letiska a britskej firmy Horiba Mira rozhodnú v novembri

Strata spoločnosti Letisko Piešťany prevýšila sumu 600-tisíc eur. Na strategického investora bude čakať minimálne do konca tohto roka.

V Piešťanoch má byť vývojové centrum

Zámerom britskej firmy Horiba Mira je vznik výskumného a vývojového centra pre automobilový priemysel, ktoré by spolupracovalo s univerzitami, ale i s automobilkami na Slovensku v Českej republike a Maďarsku. Ako prvý to tom informoval Piešťanský týždeň.

Túto správu dnes po valnom zhromaždení potvrdili predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš aj primátor Piešťan Miloš Tamajka.

„Som viazaný mlčanlivosťou a rešpektujem investora, chcem aby sem prišiel,“ povedal primátor bez uvedenia podrobností.

„Výkonný manažment aj predstavenstvo rokuje so zástupcami spoločnosti Horiba Mira, ktorá je celosvetovou firmou v automobilovom priemysle, avšak je to beh na dlhú trať. Ich stanovisko, či pokračovať v rozhovoroch a akým spôsobom, bude známe v novembri,“ povedal Tibor Mikuš.

Staronovým predsedom dozornej rady je Remo Cicutto

Na dnešnom valnom zhromaždení hlasovali akcionári o členoch dozornej rady. Schváleným nominantom piešťanskej radnice je Stanislav Brečka, bývalý riaditeľ spoločnosť Horezza.

„Trnavský samosprávny kraj ako majoritný akcionár navrhol Rema Cicutta, ktorý bol do dozornej rady schválený aj ako jej predseda,“ uviedol Miloš Tamajka. Dodal, že jeho predchodca nie je nominantom mesta Piešťany, ale Trnavského samosprávneho kraja.

Odmeny na minimum neznížili

Primátor Tamajka chcel presadiť, aby členovia orgánov spoločnosti mali nárokovateľnú odmenu 10 eur mesačne. „Nebolo to schválené, ale tento návrh som dal, pretože si myslím, že pokiaľ spoločnosť produkuje záporný hospodársky výsledok, členovia nemajú nárok na odmeny.“

Podľa Tibora Mikuša bol v už v minulosti počet členov orgánov spoločnosti redukovaný a akcionári znížili aj ich odmeny. „Ja tvrdím, že ľudia, ktorí pracujú pre túto spoločnosť, aby ju udržali, si zaslúžia, aby boli odmenení.“

Spoločnosť Letisko Piešťany dosiahla podľa účtovnej uzávierky za uplynulý rok stratu 671-tisíc eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič