Minister dopravy vo Vrbovom: Nahradí železnicu cyklochodník?

Zástupcovia samospráv oceňujú, že Árpád Érsek je prvým ministrom, ktorý kvôli riešeniu cyklotrasy Piešťany – Vrbové do regiónu prišiel. Jasné stanovisko im však zatiaľ nedal.

Starosta Trebatíc Juraj Valo dúfa, že Vrbové a Krakovany čoskoro dostanú kladné stanovisko k doplnkom zmien územných plánov, ktoré počítajú s výmenou železnice za cyklotrasu. Následne môžu začať rokovania o prevode telesa železnice na záujmové združenie za účelom výstavby cyklotrasy.

Povedal to po po dnešnom stretnutí s ministrom Árpádom Érsekom vo Vrbovom. A ocenil, že ide o prvého šéfa rezortu dopravy, ktorý prišiel do regiónu, aby sa o výstavbe cyklotrasy Piešťany – Vrbové so zástupcami samospráv rozprával.

„Keď my raz stratíme koľajisko, mám pocit, že veľmi dlho sem vlak nebude mať možnosť chodiť. Ak vôla občanov hovorí, že tam chcú mať cyklotrasu, to je tiež na zváženie. A tretia vec, keby sme tam oživili malú železničku, čo by toto riešenie prinieslo regiónu?“ povedal Árpád Érsek po stretnutí a dodal: „Ja nemám problém s cyklotrasou ani so železnicou, ale musíme si to zvážiť a vidieť trochu dopredu.“

Trasa Piešťany – Vrbové je podľa Juraja Vala jednou z prioritných cyklotrás v Trnavskom kraji. Práve krajská samospráva bude rozdeľovať finančné zdroj z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ale dotknuté mestá a obce môžu cyklochodník postaviť aj bez tejto pomoci.

„Za obce Trebatice, Krakovany a mesto Vrbové sme povedali, že tých 600-700-tisíc eur sme schopní poskladať aj mimo zdrojov z IROP,“ prisľúbil starosta Trebatíc.

„Keby som bol poslanec, nemal by som problém za toto zahlasovať, ale nemôžem hovoriť za poslancov,“ reagoval primátor Piešťan Miloš Tamajka, ale podľa jeho názoru by s tým väčšina zastupiteľstva nemala problém.

Zo stretnutia s Árpádom Érsekom má primátor pozitívny dojem: „Pán minister sa vyjadril, že zváži všetky varianty a bude sa snažiť dať spätnú väzbu, ktorá by bola pozitívna pre obyvateľov.“

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič