Kontaktovať lekára bude v najbližších dňoch ťažké, pacientom pomôže župa

Trnavský samosprávny kraj sa pripravuje na rýchle zvýšenie počtu obyvateľov nakazených novým variantom koronavírusu. V tejto súvislosti budú ambulantní lekári poskytovať zdravotnú starostlivosť nad rámec ordinačných hodín.

Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave zaznamenáva vzostup nových prípadov ochorenia covid-19, ich počet bude rásť pravdepodobne ešte počas najbližších dvoch týždňov. Súvisí s tým aj zaťaženosť zdravotníkov v ambulanciách. Župa predpokladá, že čoskoro bude pribúdať aj veľké množstvo práceneschopných lekárov a sestier.

Pacienti by ich preto v prípade nákazy alebo zhoršenia zdravotného stavu mali kontaktovať telefonicky alebo e-mailom. Aktuálnu dostupnosť lekárov, elektronické objednávanie sa, ako aj otváracie hodiny pohotovostí a lekární, ľudí nájdu na www.zdravazupa.sk. Na tejto stránke sú dostupné aj rady pre rodičov, respektíve informácie, ako požiadať o pandemické nemocenské (PN) alebo pandemické ošetrovné člena rodiny (OČR).

„Prosíme všetkých pacientov, aby v prípade potreby predpisu liekov telefonicky kontaktovali svojho všeobecného lekára a neohrozovali seba a ostatných spoluobčanov pohybom v rizikovom prostredí zdravotníckeho zariadenia. Lekári boli požiadaní, aby v maximálnej miere využívali elektronický recept. V prípade, že aspoň jeden z nich, teda buď všeobecný lekár alebo odporúčajúci špecialista má funkčné elektronické predpisovanie receptov a návšteva z hľadiska správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti nie je nevyhnutná, budú vybavení elektronickým predpisom,“ vysvetlila Lucia Šmidovičová, riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK.

 

Ak sa pacienti opakovane nedokážu spojiť so svojím lekárom, môžu o recept na lieky požiadať prostredníctvom župného online formulára. Odbor zdravotníctva Úradu TTSK informáciu následne zašle všeobecnému lekárovi, ktorý ho overí a následne predpíše lieky. Pacient bude informovaný kde a kedy si môže lieky vyzdvihnúť.

„Požiadali sme poskytovateľov primárnej aj špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, aby zabezpečovali zdravotnú starostlivosť nad rámec schválených ordinačných hodín, a to do 16. hodiny. Všetkým ambulantným lekárom ďakujem za spoluprácu, ktorá sa nám osvedčila už na začiatku pandémie. Aby sme predišli preťaženiu zdravotníckeho systému a najmä urgentných príjmov, pripravili sme tiež praktické rady pre obyvateľov vo forme letákov distribuovaných do schránok. Dočítajú sa v ňom, ako zvládnuť nákazu omikronom v domácom prostredí,“ dodal trnavský župan Jozef Viskupič.

Zdroj: Tlačová správa TTSK