Blog Juraja Machoviča: Bude Štúrova ulica o desať rokov zelenšia?

Azda sa vám občania Piešťan dostala do povedomia v posledných dňoch informácia o plánovanom výrube stromov na Štúrovej ulici v Piešťanoch z dôvodu úpravy cestnej a pešej komunikácie.

Skutočnosť je taká, že ja, bežne nie veľmi zainteresovaný jedinec dianím mesta Piešťany, ak už mám na to hocijaké dôvody, sa dozvedám o stavebných činnostiach a prácach mesta v hodine dvanástej. A vadí mi to.

Je to tak, neviem, kde by som informácie o plánovaných výstavbách našiel, prosím poraďte, tí, čo viete.

K vedeniu mesta, je pozitívne, že konáte v smere zlepšenia stavu poškodenej ulice, ale po mojom vzhliadnutí miesta, okom neodborníka, mi vyvstávajú otázky či je naozaj potrebný zásah do zelene v nejakom rozsahu. Dá sa to spraviť aj bez zásahu do stromov?

Niečo k miestu činu. Budem rád, keď mi ukážete, kde stromy vadia elektrickému vedenie, statika stavieb je narušená hovoríte, v poriadku.

Áno, chodníky sú koreňmi vyvýšené a ťažšie priechodné, hrboľaté – ale čo čakáte, že strom nebude mať koreň a nevyduje betón a že nebude narušovať statiku domu? Betón a príroda nejdú dohromady. Ľavá strana ulice smerom do centra mesta je kočíkmi pre deti nepriechodná. Urobte, čo viete a ako najlepšie viete a myslite pritom na chodcov, cyklistov, vlastníkov domov, šoférov, estetiku, funkčnosť a prírodu. Držím vám palce.

A na záver pri uvedomení názvu ulice, v domnienke, že je pomenovaná po Ľudovítovi Štúrovi som našiel na internete tento jeho citát: „Nielen vlády sú zlé, ale aj ľud je často skazený, a vlády len odrážajú jeho kvality.“

Text a foto: Juraj Machovič

Aký široký bude cyklochodník na pôvodnom mieste?

O koľko sa cesta zúži?

Ako to bude s parkovaním?

V petícii informujú, že ide o 60 – ročné lipy.

Nespokojná reakcia občana mesta s plánovaným výrubom.