Vysadia stromy za 10-tisíc eur, upozorňujú na biely náter

Väčšinu nových stromov umiestnia pracovníci Služieb mesta Piešťany do lokalít, kde počas uplynulého roka odstránili choré, výrazne poškodené alebo stromy, ktoré ohrozovali majetok obyvateľov. Informovala o tom radnica. Na nákup drevín a kríkov bolo potrebných 9 745 eur, pomocný materiál, napríklad drevené koly, stál 700 eur. Pri výsadbe bude použitý špeciálny biely náter kmeňov.

Služby mesta Piešťany (SMP) avizujú výsadbu 51 stromov a 50 kríkov v stredovom páse na Ulici A. Hlinku, na sídliskách Adama Trajan, Nikola Teslu a na uliciach Gaštanová, Čachtická, Bratislavská, 8. mája.

„Sadiť budeme tiež v parčíku pred Auparkom, vo vnútrobloku na Royovej ulici, na Námestí SNP a v Sade Andreja Kmeťa. Výsadba kríkov sa bude realizovať v lokalite Alexandra Dubčeka a na Námestí Janka Kráľa,“ povedal Stanislav Verchola, vedúci strediska verejnej zelene SMP.

Podľa jeho slov budú pracovníci SMP vysádzať brezy himalájske, čerešne pílkaté, borovice čierne, okrasné jablone, hraby obyčajné, platany, liesky turecké, javory poľné, javory mliečne, hrušky calleryove, brestovce západné, driene obyčajné, čerešne sargentove a magnólie.

Na jar 2022 je plánovaná výsadba 40 kusov ihličnatých stromov na cintoríne na Žilinskej ceste pozdĺž novovybudovaného chodníka, pred ktorého rekonštrukciou boli odstránené pôvodné stromy.

Stanislav Verchola upozornil, že SMP tento rok pri výsadbe používa ochranu kmeňov proti prehrievaniu a praskaniu kôry v podobe bieleho náteru.

„Tento náter je vyvinutý a určený len na ošetrenie kmeňov. Je bielej farby, čo môže vzbudiť pozornosť a preto by bolo dobré dopredu informovať, že jeho použitie je hlavne z dôvodu lepšieho začiatočného rastu stromov na stanovisku,“ uzavrel S. Verchola.

Zdroj: piestany.sk

Foto: Služby mesta Piešťany