AKTUALIZOVANÉ: Začali opravovať škôlku, nevedia kam s deťmi

Pre deti prijaté do materskej školy na Považskej ulici radnica hľadá náhradné priestory. Získala  finančné zdroje z fondov Európskej únie na jej opravu, ale stavbu odovzdala až uprostred prázdnin. Rekonštrukcia má trvať štyri mesiace, podľa zmluvy má na ňu dodávateľ až rok.


AKTUALIZOVANÉ 2. augusta o 13.20 h: Mesto Piešťany dnes prostredníctvom svojej web stránky bez uvedenia ďalších podrobností informovalo: „Deti, ktoré v školskom roku 2018/2019 budú navštevovať Materskú školu Považská 1, na ktorej budú prebiehať rekonštrukčné práce, budú počas rekonštrukcie umiestnené v budove Materskej školy Valová 40.“

Téme sa budeme venovať v ďalšom článku.


Do septembra to nestihnú

Materská škola na Považskej ulici je jednou z dvoch piešťanských škôlok, na ktorých opravu dostala samospráva spolu vyše milión eur. Zatiaľčo na Ružovej ulici sa už pracuje, na Považskej odovzdali stavenisko dnes. Podľa zverejnených zmlúv majú obaja dodávatelia na rekonštrukciu 12 mesiacov.

„Deklarovaný čas realizácie tohto projektu je štyri až päť mesiacov,“ povedal primátor Miloš Tamajka vo štvrtok, po júlovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Dodal, že aj keby stavebné práce začali koncom školského roka, v septembri by deti do škôlky na Považskej ulici nemohli nastúpiť.

Začiatok opráv podľa neho zdržali kontroly projektu, ktoré musia predchádzať podpisu zmlúv.

Hľadajú miesto pre 45 detí

Poslancov vo štvrtok na situáciu upozornila Ľubica Majerčíková, riaditeľka Materskej školy na Valovej ulici, pod ktorú patrí aj elokované pracovisko na Považskej: „Myslím si, že sa malo rokovať oveľa skôr o možných alternatívach a nie štyri dni pred odovzdaním materskej školy firme, ktorá má práce realizovať.“

Na zastupiteľstve sa hovorilo o možnom fungovaní škôlky v obmedzenom režime. Počas stavebných prác na jednom pavilóne mali byť deti umiestnené v druhom. Po dnešnom stretnutí s dodávateľom je jasné, že to nebude možné. Ide pritom o dve vekové skupiny, spolu 45 škôlkárov.

„Rekonštrukcia bude prebiehať bez prítomnosti detí. Tento týždeň budeme vedieť, či sa deti umiestnia v Materskej škole na Valovej alebo na Základnej škole F. E. Scherera,“ uviedol dnes pre zpiešťan.sk primátor Tamajka.

Rodičov budú informovať

V budove školy na sídlisku Adam Trajan je nízkoprahový klub, ktorého priestory by museli byť prispôsobené škôlkárom. Problémom umiestnenia detí v inej materskej škole, napríklad na Valovej, je kapacita. Všetky piešťanské škôlky sa totiž potýkajú s nedostatkom miest.

„Neviem si predstaviť, že by som každý deň musela so synom dochádzať na Trajan,“ hovorí Anna Hričovcová, matka štvorročného Ondreja, ktorý má na predškolskú výchovu nastúpiť v septembri.

Škôlku preňho rodičia vyberali na základe lokality, Považskú majú najbližšie. „Manžel každé ráno dochádza autom do Bratislavy za prácou. Malého by som musela na Trajan voziť na bicykli alebo pešo,“ pokračuje A. Hričovcová, ktorá o problémoch s rekonštrukciou doteraz nevedela.

Podľa riaditeľky Ľubice Majerčíkovej by mali rodičia dostať všetky informácie v druhej polovici augusta na spoločnom stretnutí.

Opravovať bude Euro-Building

Budova škôlky na Považskej ulici slúži od roku 1981 a podľa zástupkyne pre toto elokované pracovisko Marty Hudcovičovej opravu nepochybne potrebuje.

Projekt je zameraný na zníženie energetickej náročnosti a počíta s komplexným zateplením vrátane základov, fasády i strechy, výmenou zastaralých rozvodov, svietidiel, vyregulovaním systému vykurovania, dobudovaním vzduchotechniky a vytvorením nových odkvapových chodníkov.

Predpokladané náklady boli vyčíslené na 662-tísíc eur, pričom podiel samosprávy predstavoval necelých 35-tisíc eur.

Verejné obstarávanie vyhrala firma Euro-Building s cenou 481 259 eur vrátane DPH. Celoslovenské médiá v uplynulých rokoch informovali o viacerých kauzách, ktoré s touto spoločnosťou súvisia.

Text a foto: Martin Palkovič