Župa kompletne obnovila cestársku techniku za 10,8 milióna eur

Trnavská župa dokončila obnovu vozového parku Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK). Cestári dostali k dispozícii viac ako 300 kusov novej modernej techniky, ktorú možno používať v lete aj v zime.

„Na začiatku mandátu sme prijali systémové rozhodnutie. Odhodlali sme sa pustiť do komplexnej obnovy techniky, ktorú denne používajú naši cestári. Dali sme si záležať na príprave podmienok verejného obstarávania. Transparentnou súťažou sme dokázali vyše 300 kusov techniky nakúpiť výhodne. Ušetrili sme pri tom až 2,5 milióna eur,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Prvotné odhady hovorili o potrebe 15 mil. eur na obnovenie vozidlového parku SÚC TTSK. V procese prípravy verejného obstarávania bol tento predpoklad vyšpecifikovaný na 13,2 mil. € bez DPH. Transparentnou súťažou bola celková cena znížená o viac ako 2,4 mil. eur na necelých 10,8 mil. eur bez DPH.

Súčasťou komplexnej obnovy vozového parku je nákup 34 nákladných vozidiel so sýpacími nadstavbami na zabezpečenie zimnej údržby a ďalšími nadstavbami na opravy a vysprávky ciest počas letnej údržby. Pribudlo aj 20 kusov traktorov, ktoré slúžia ako nosiče príslušenstva počas celého roka, 17 kusov dodávkových automobilov do 3,5 tony, 14 nákladných vozidiel do 7,5 tony a 4 vozidlá do 10 ton, ktoré sú vybavené hydraulickou rukou.

Poslednými dodanými kusmi techniky boli dva prevozné vozíky a jeden špičkový značkovací stroj značky Hoffman na vodorovné dopravné značenie, ktorý je najmodernejší v slovenských podmienkach. Zabezpečených bolo aj 222 kusov rôzneho ďalšieho príslušenstva, násad či nástavcov.

„Vítam, že sa župa rozhodla pre kompletnú obnovu nášho vozidlového parku, pretože vek niektorých strojov bol až 51 rokov. Prvé kusy techniky, moderné sypače s radlicami, mohli ľudia na cestách stretávať už koncom minulého roka počas obdobia zimnej údržby ciest. Nasadenie ďalších strojov prebieha postupne po vyškolení zamestnancov. Aktuálne je nové príslušenstvo na traktory používané na kosenie, mulčovanie trávy alebo čistenie komunikácii. Moderná technika je ekonomickejšia, čo sa pohonných hmôt a posypového materiálu týka. Súčasne je ekologickejšia. Z pohľadu našich cestárov sú nové vozidlá komfortnejšie a bezpečnejšie,“ skonštatoval riaditeľ SÚC TTSK Dalibor Trebichalský.

Text a foto: Tlačová správa TTSK