Župa dostala od vlády 15 miliónovú pôžičku na opravu ciest

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) odhaduje náklady na odstránenie havarijného stavu ciest II. a III. triedy na 71 miliónov eur. Oprava mostov by stála ďalšie 3 milióny.

Vláda v utorok schválila uvoľnenie bezúročnej pôžičky pre Trnavský kraj vo výške 15 miliónov a včera Zastupiteľstvo TTSK odobrilo prijatie týchto finančných prostriedkov. Sú určené na opravu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy a mostov, ktoré spravuje župa.

„V kraji sme vytvorili plán, akým spôsobom sa o infraštruktúru starať a zároveň sme vytvorili účinný tlak na vládu,“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Táto pôžička je podľa jeho názoru nesystémovým krokom, ale pomôže v najbližších troch rokoch opraviť cesty a mosty, ktoré sú v najhoršom stave. Pôžička vo výške 15 miliónov je bezúročná a splatná do 10 rokov.

V Trnavskom kraji je v nevyhovujúcom a havarijnom stave 217 km ciest II. triedy. Župa zároveň eviduje 350 km takýchto úsekov na cestách III. triedy. Z celkového počtu 385 mostov je problémových 61.

„Predpokladané náklady na odstránenie nevyhovujúceho a havarijného stavu ciest II. a III. triedy sú vyčíslené na 71 mil. eur a v prípade mostných objektov na odstránenie ich zlého stavu na viac ako 3 mil. eur,“ píše sa v dôvodovej správe k prijatiu pôžičky, ktorú včera prerokovali krajskí poslanci.

TTSK má v rozpočte na tento rok 650-tisíc eur určených na bežné opravy. Výdavky na rekonštrukcie ciest a mostov sú 5,3 mil. eur. Župa plánuje tento rok opraviť aj spodnú časť Krajinského mosta.

Text a foto: Martin Palkovič