Zrod moderných Piešťan na unikátnych filmových záberoch

Balneologické múzeum pozýva na prednášku, ktorej súčasťou bude premietanie doteraz neprezentovaných filmových záberov z obdobia prvej Československej republiky. Podujatie je súčasťou výstavy s názvom Zrod moderných Piešťan. Uskutoční sa v utorok 23. októbra o 16.30 h vo Vile Dr. Lisku. Vstup je voľný.

„Prvá republika mala svoje problémy, ale ten posun, ktorý sa udial v Piešťanoch i po celom Slovensku, bol badateľný,“ hovorí Andrej Bolerázsky, autor výstavy s názvom Zrod moderných Piešťan.

Desiatky doteraz nezverejnených fotografií a iných artefaktov približujú atmosféru prvej republiky – návštevy politikov aj zahraničných celebrít, vojenské prehliadky, športové podujatia, výstavba moderných budov, ktoré obdivujeme dodnes.

„Po roku 1989 sa nadväzuje práve na éru prvej Československa republiky, na to ako Piešťany žili a ako vyzerali. Mnohé budovy z toho obdobia chátrajú a je škoda, že sa nedarí tieto špičkové stavby zachovať alebo udržať. Príkladom je kúpalisko Eva alebo Kolonádový most, ktorý ani zďaleka nepripomína to, ako vyzeral v čase svojej výstavby,“ dodáva Andrej Bolerázsky.

Výstavu Zrod moderných Piešťan môžete vo Vile Dr. Lisku navštíviť do 28. novembra 2018.

Text: Martin Palkovič Foto: Archív Balneologického múzea I. Wintera