Zomrela textilná výtvarníčka Eva Krause

Zúčastnila sa svetovej výstavy EXPO v Bruseli, kde malo Československo v roku 1958 obrovský úspech. Neskôr žila a tvorila v Piešťanoch. Významná maliarka a textilná výtvarníčka Eva Krause zomrela 5. januára 2017 v Ružomberku.

Eva Krause rod. Hájková sa narodila 28. septembra 1929 v Brne. V roku 1943 bola spoluautorkou stroja na výrobu známych artprotisov. Svoju tvorbu prezentovala na množstve výstav, azda najzaujímavejšou bola jej výstava na EXPO v Bruseli v roku 1958.

Získala 1. miesto na svetovej súťaži textilných výtvarníkov Mostra nazionale dell´ombrello v talianskom Miláne v roku 1970.

V roku 2009 mala poslednú výstavu v galérii Fontána. „Prítomným vtedy povedala, že do Piešťan prišla z Moravian nad Váhom, kde si obľúbila priestory kaštieľa pre výtvarníkov a istý čas tam žila vo svojom dome,“ spomína na Evu Krause vedúci galérie Fontána Martin Valo, ktorý portál zpiešťan.sk o úmrtí tejto významnej výtvarníčky informoval.

Eva Krause podľa jeho slov vytvorila množstvo dekoratívnych návrhov na textil. Posledné roky tvorila menšie obrázky, ktoré boli z vlny a vytvárala koláže.

Jej diela sú zastúpené v dizajn centre vo Viedni a časť jej tvorby má aj Slovenská národná galéria.
V roku 2010 jej primátor Piešťan Remo Cicutto odovzdal ocenenie Kultúrna osobnosť roka 2009.
Eva Krause 5. januára 2017 v Ružomberku.

Text: MP Foto: MV