Zomrel Ľudovít Komadel – olympionik, ktorý na piešťanskej Eve prekonal svetový rekord

Vo veku nedožitých 95 rokov zomrel 1. septembra olympionik v plávaní z Helsínk 1952 (ôsmy na 200 m prsia), neskôr plavecký tréner, člen exekutívy Medzinárodnej federácie športovej medicíny (FIMS) aj Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU), šéf lekárskej komisie FISU, popredný telovýchovný lekár, dlhší čas predseda lekárskej komisie SOV a držiteľ Olympijského radu v striebre profesor Ľudovít Komadel. Informoval o tom Slovenský olympijský a športový výbor prostredníctvom svojej web stránky olympic.sk.

Profesor Ľudovít Komadel sa narodil 1. novembra 1927 v Piešťanoch. V rokoch 1942 – 1950 súťažil za plavecký klub Slovan Piešťany. Ako osemnásťročný 16. decembra 1945 v rámci oddielových pretekov na piešťanskej Eve časom 5:35,9 min prekonal neoficiálny svetový rekord na 400 metrov prsia. O dva roky neskôr štartoval na majstrovstvách Európy v Monte Carle a v roku 1952 sa prebojoval na olympijské hry – spolu s ďalším Piešťancom Ladislavom Bačíkom.

Na OH v Helsinkách v úvodnej rozplavbe na 200 m prsia 2:38,9 min vyrovnal olympijský rekord. V ďalších rozplavbách ho síce prekonali, ale prebojoval sa do finále, v ktorom časom 2:40,1 min skončil ôsmy. O rok neskôr dostal titul majstra športu.

Po skončení pretekárskej kariéry sa absolvent štúdia medicíny a lekár do roku 1960 venoval aj trénerskej práci v Slovane Bratislava. Na OH 1956 v Melbourne viedol svojho plaveckého spolupútnika Ladislava Bačíka.

Postupne sa z neho stal významný telovýchovný lekár, autor viacerých odborných publikácií, pravidelný účastník olympijských vedeckých kongresov a dlhoročný predseda Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva (1971–1994). Na OH 1968 v Mexico City pôsobil ako lekár výpravy vtedajšieho Československa.

Profesor Ľudovít Komadel bol ocenený množstvom vyznamenaní, aj zahraničných (z Talianska, USA, Bulharska), medzi ktorými dominuje Olympijský rad v striebre. Ako vôbec prvého Slováka v histórii ho ocenil Medzinárodný olympijský výbor v roku 1992. Rad mu v Bratislave odovzdal prezident MOV Juan Antonio Samaranch.

Zdroj: olympic.sk