Žito a Žiwell pripravili folklórny víkend na terase Kursalonu

Po vynútenej prestávke folklórny súbor Žito pripravil hneď dve podujatia v jeden víkend. V piatok 21. augusta to bude hudobný večer Piešťanský vrzg a v nedeľu 23. augusta workshop pre deti Starká, ako to bolo?

Piešťanský vrzg vznikol z chuti si po dlhšom čase zahrať a zaspievať. Neočakávajte štruktúrovaný program ani vystúpenia, ale skôr voľnú zábavu.

Hrať bude ľudová hudba FS Žito a FS Máj a folkloristi budú radi, ak sa pridajú aj ďalší muzikanti alebo speváci. Môžete si prísť rozkázať svoju obľúbenú pesničku, zatancovať si alebo si pri hudbe vychutnať dobré pivo.

Nedeľné popoludnie bude venované deťom. O 14.00 h sa začne workshop s názvom Starká, ako to bolo?  V rámci neho budú pripravené viaceré zaujímavé stanovištia a desiatky aktivít.

Deti sa hravou formou naučia o slovenských krojoch, nárečiach, budú si môcť vyskúšať vyšívanie, výrobu tradičných masiek a zahrať si rôzne hry.

Nebude chýbať ani živá hudba, pri ktorej si deti budú môcť nacvičiť aj pár tanečných krokov, prípadne si s ňou zahrať na vlastnoručne vyrobené hudobné nástroje.

Vyskúšajú si aj vyrážanie ornamentov do kože, výrobu látkových bábik, obliekanie krojov, rozpoznávanie byliniek a ich magických schopností. Súčasťou workshopu bude aj kvíz, hádanky, náučné pexeso a mnoho ďalšieho. Deti dostanú preukaz, v ktorom budú zbierať pečiatky za splnené úlohy.

Podujatie je prvým výstupom projektu Trikrát za ľudovou kultúrou – z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Obe podujatia sa budú konať vonku na terase Žiwell Kursalon v piešťanskom parku. Aktuálne informácie môžete sledovať na facebooku FS Žito.

Text: Tlačová správa – FS Žito Foto: Zuzana Žáková PHOTOGRAPHY