Zimný triatlon: Piešťanci na majstrovstvách juniorov medzi najlepšími

V rakúskom Zeltwegu včera odštartovali Majstrovstvá sveta juniorov v zimnom triatlone. Slovensko malo v tejto kategórii troch zástupcov. Luciu Michaličkovú zo Žiliny a súrodencov Lýdiu a Tadeáša Drahovských z Piešťan.

Všetci traja sa s celou reprezentáciou pripravovali v Zeltwegu už od štvrtka, testovali trate, skúšali bicykle a bežky a vylaďovali formu.

Ako prvá kategória odštartovala kategória juniorov. Tadeáš Drahovský sa hneď po štarte držal v druhej skupinke, ktorá prenasledovala prvých dvoch pretekárov. Po 3,6 km behu vchádzali do depa prakticky spolu s ním asi piati pretekári. Na cyklistiku po zamrznutom trávnatom teréne sa síce dostal ako posledný zo skupiny, ale už po pár metroch bol v čele a prvé kilometre cyklistiky teda odjazdil na čele skupinky a na treťom mieste v priebežnom hodnotení.

V polovici cyklistiky ho zozadu dobehol taliansky pretekár, ktorému už Tadeáš nestačil, takže na záverečnú disciplínu, beh na lyžiach, vybiehal z nádejného štvrtého miesta. Technickou chybou, ktorú spôsobil niektorý z organizátorov, však Tadeáš zobral zo svojho miesta v depe cudzie lyže a všimol si to až po pár metroch, takže sa musel vrátiť a stratil cenné sekundy. Napokon do cieľa dobehol na krásnom piatom mieste.

Krátko po chlapcoch vybehli na trať juniorky. Lucia Michaličková aj Lýdia Drahovská dali hneď o sebe vedieť, keďže sa držali v čelnej štvorčlennej skupinky a do depa vbiehali na druhom a treťom mieste. Lucia zúročila svoju cyklistickú prípravu a po bicykli vybiehala na bežky na treťom mieste. Tesne pred cieľom finišovala spolu s druhou Ruskou, na ktorú tesne nestačila. Bola z toho teda napokon bronzová medaila pre Slovensko.

Lýdia po páde na bicykli mierne strácala a na bežky vybiehala na piatom mieste. Na bežkárskej trati ju zdolala ešte jedne pretekárka. Nakoniec skončila na 6. mieste.

Bilancia juniorských majstrovstiev sveta je teda jedna bronzová medaila a jedno 5. a jedno 6. miesto a to aj zásluhou piešťanských pretekárov v triatlone.

Veríme, že skúsenosti, ktoré získali na prvom takomto veľkom šampionáte im pomôžu aj v budúcnosti a výsledky budú ešte lepšie.

DOPLNENÉ 15. februára o 9.30 h:

Po diskvalifikácii rakúskeho pretekára sa nakoniec Tadeáš Drahovský umiestnil na štvrtom mieste. Takže Slovensko získalo na majstrovstvách sveta juniorov jedno tretie, jedno štvrté a jedno šieste miesto.

V nedeľu 14. februára sa slovenská štafeta v zložení Lýdia Drahovská, Tadeáš Drahovský, Lucia Michaličková a Tomáš Jurkovič zúčastnila aj Majstrovstiev sveta zmiešaných štafiet v zimnom triatlone. Za štafetami Ruska a Rakúska obsadili tretie miesto, takže získali pre Slovensko bronzové medaily.

Text a foto: Jozef Drahovský