Zimná údržba ciest v Piešťanoch: Ekologický Solmag posypovú soľ nenahradil

Kvôli ochrane prírodných liečivých zdrojov nemôže byť v Piešťanoch pri zimnej údržbe komunikácií už od roku 1984 použitá posypová soľ, ktorá má nepriaznivé účinky aj na zeleň a problémy spôsobuje i psom. Služby mesta Piešťany (SMP) začali pred pár rokmi testovať jej ekologickú náhradu na báze chloridu horečnatého s názvom Solmag, ale v centre je napriek tomu najčastejšie vidieť na chodníkoch kamennú drť.

„Koncentrát Solmag-S používame do – 5 st.C. Na nižšie teploty je tento vodný roztok nevhodný. Čisté vločky Solmagu-S používame iba pri ručnom posype napr. autobusových zastávok, prechodov pre chodcov, lávok, schodov,“ opísal skúsenosti s ekologickou soľou Peter Fiala, vedúci Strediska údržby SMP.

Dodal, že ani tento materiál nie je možné použiť v I. pásme ochrany prírodných liečivých zdrojov, ktoré zahŕňa aj širšie centrum Piešťan. Podľa jeho slov Somag nie je náhradou posypovej cestárskej soli a „jeho použitie sa nedá s ňou porovnať“.

V Piešťanoch preto aj naďalej zostáva pri zimnej údržbe ciest najpoužívanejším materiálom kamenná drť. V II. pásme ochrany prírodných liečivých zdrojov ju zmiešavajú so Solmagom, ale ten je najúčinnejší pri priamej aplikácii.

Práve štrk musia po zime pracovníci SMP z ciest odstraňovať, spôsobuje totiž výraznú prašnosť a na okrajoch ciest môže byť nebezpečný pre cyklistov. Jarné upratovanie ciest však komplikujú autá zaparkované na ich okrajoch, ktoré pri zametaní neraz zavadzajú.

Podľa slov Petra Fialu sa počas bežnej pracovnej doby v Piešťanoch o údržbu komunikácií v správe Služieb mesta Piešťany stará asi 55 ľudí a 16 kusov techniky.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič