Železnicu do Vrbového samosprávy v prenájme ešte nemajú

Pred uzatvorením zmluvy s ministerstvom dopravy je potrebné nechať vypracovať projektovú dokumentáciu. Cyklochodník medzi mestami Piešťany a Vrbové má podporu aj od nového trnavského župana.

Na nutnosť vybudovania bezpečnej komunikácie minulý rok upozorňovali cyklisti aj prostredníctvom hromadnej jazdy. Iniciátori petície, pod ktorou bolo vyše 3 500 podpisov, žiadali rezort dopravy o urýchlený prevod parciel pod terajšou železnicou na dotknuté samosprávy. Zatiaľ sa tak nestalo.

„Ministerstvo súhlasilo s dlhodobým prenájmom, napriek viacerým rokovaniam v decembri 2017 však doteraz neprišlo k uzatvoreniu nájomnej zmluvy,“ uviedol pre zpiešťan.sk starosta obce Trebatice Juraj Valo a dodal: „Stále riešime podmienky za akých by k prenájmu malo prísť. Verím, že sa to uzavrie do leta tohto roku.“

Členovia združenia Zelená cesta, ktorého cieľom je získať od štátu nepoužívanú železnicu a zmeniť ju na cyklochodník, pracujú aj na podkladoch pre projektovú dokumentáciu.

„V zmysle záverov z rokovaní na ministerstve dopravy určitý stupeň projektovej dokumentácie potrebujeme už pri uzatváraní nájomnej zmluvy, ktorá sa bude na túto dokumentáciu odvolávať,“ vysvetlil Juraj Valo.

Ďalšiu výzvu na čerpanie dotácií z fondov Európskej únie očakáva v lete alebo ne jeseň tohto roku. „Otázne je, či budeme po tých všetkých prekážkach, ktoré nám boli kladené, pripravení.“

Dobrým signálom je, že projektu prisľúbil podporu aj nový predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Zástupcovia Zelenej cesty s ním chcú na túto tému hovoriť podrobnejšie v najbližších týždňoch.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič