Železnica Piešťany – Vrbové oslavuje 110. výročie vzniku

Milovníci vlakovej histórie sa môžu opäť odviesť motorovým vlakom na trati, ktorá už dlho neslúži na osobnú dopravu. Pri príležitosti okrúhleho výročia bude v sobotu 29. októbra na piešťanskej stanici sprístupnená výstava historických fotografií a vo Vrbovom sa na koľajnice po čase vrátia dreziny.

Oslavu 110. výročia vzniku železnice Piešťany – Vrbové organizujú nadšenci, ktorí dlhodobo bojujú za zachovanie tejto trate ako turistickej atrakcie. Pri príležitosti okrúhleho jubilea pozvali aj cisársko-kráľovský orchester v historických uniformách.

Práve ten by mal navodiť atmosféru začiatku 20. storočia, kedy odbočku Považskej železnice z Bratislavy do Žiliny otvorili. Bolo to 27. októbra 1906 po vyše roku intenzívnej výstavby, ktorú realizovala budapeštianska firma G. Gregersen a synovia. Náklady dosiahli 869 000 Korún.

Pre obyvateľov celého regiónu išlo o veľkú udalosť. Bolo to totiž ešte v čase, keď mesto pod šikmou vežou svojim hospodárskym aj kultúrnym významom prevyšovalo rozvíjajúcu sa kúpeľnú obec.

Oslava 110. výročia vzniku železnice Piešťany – Vrbové začína v sobotu 29. októbra októbra o 10.00 h. Odchody motorového vlaku zo železničnej stanice Piešťany sú o 11.20 h, 13.30 h a 15.40 h. Z Vrbového vlak odchádza o 12.50 h, 15.00 h a 17.00 h. Zastávky má v Trebaticiach a Krakovanoch.

Text: Martin Palkovič Foto: Piešťany – History