Zbierka pre Ukrajinu: Piešťanci reagovali rýchlo a štedro

Iba v priebehu prvého dňa priniesli ľudia zdravotné pomôcky a lieky v hodnote približne 5-tisíc eur. Pomohli tým poľnej nemocnici v Kyjeve aj na ďalších miestach vo vojnou zmietanej Ukrajine.

Počas víkendu a začiatkom týždňa mohli Piešťanci nosiť trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál, ale aj teplé oblečenie do kultúrno-kreatívneho centra Arta, dodávku s pomocou vypravili na Ukrajinu aj vďaka zbierke, ktorá prebieha v budove Centralu (bývalý Telekom) na Námestí J. Murgaša.

„Podarilo sa nám v priebehu 1,5 hodiny zhromaždiť mnoho potravín, liekov, hygienických pomôcok a oblečenia, z ktorých prvá časť už bola v noci transportovaná k hraniciam, a kde bola odovzdané koordinačnému tímu Červeného kríža – ktorý ich doručí potrebným na najkritickejších miestach na Ukrajine,“ odkázali organizátori zbierky, ktorá v bývalom Telekome pokračuje kontinuálne aj v nasledujúcich dňoch. Koordinátorom je Andrii Ponyrko (0904 942 854), ktorý bude k preberaniu darov k dispozícii nepretržite.

Z Arty boli všetky vyzbierané veci odoslané ukrajinskému Červenému krížu a do poľných nemocníc. Zbierka tam nateraz nebude pokračovať.  Pokračuje tam zbierka liekov a zdravotníckych potrieb (vždy v utorok a štvrtok od 16.00 do 17.00 h). Miro Béreš, jeden z organizátorov piešťanskej pomoci pre Ukrajinu, založil facebookovú skupinu, v ktorej sa záujemcovia dozvedia všetky aktuálne informácie o tom, aké veci sú potrebné a kam ich je možné priniesť: facebook.com/groups/675551373574364

Do pomoci sa zapojilo aj mesto Piešťany. „Hľadáme dobrovoľníkov pre pomoc s organizovaním zbierok, pomoc s ubytovaním, poskytnutím stravy, tlmočením, sprievodom na úradoch, starostlivosťou o deti, zabezpečením voľnočasových aktivít, psychologickú pomoc a podobne. Ak máte záujem a chuť pomôcť prosím vyplňte nasledovný dotazník,“ oznámila radnica, ktorá tiež zriadila sponzorský účet, na ktorý je možné zasielať finančné príspevky pre Ukrajinu (SK65 5600 0000 0052 0437 6002 Prima banka Slovensko, do správy pre prijímateľa treba uviesť: Príspevok pre Ukrajinu).

Materiálnu pomoc pre organizuje aj obec Banka. Podľa aktuálnych informácií sa zídu všetky typy svietenia (baterky, čelovky, lampáše), všetky zdroje elektriny (batérie, powerbanky od 20 000 mAh), šampóny, ktoré sa nemusia zmývať, ponožky (nie syntetické), spacáky, plynové bomby, variče, karimatky. Všetky aktuálne informácie nájdete na facebookovej stránke obce Banka.

🇺🇦 Aj dnes obyvatelia privážajú plné tašky a košíky potravín i hygienických potrieb.

Jeden z obyvateľov sa dokonca…

Posted by Obec Banka on Tuesday, March 1, 2022

Text: Martin Palkovič

Foto: piestany.sk