Zázračný oriešok: Poroty sa vzácne zhodli, vyhrali Snehulienka a Cinka Panna

Festival rozhlasových rozprávok pozná víťazov. Prvýkrát za deväť ročníkov tohto podujatia sa detská a odborná porota zhodli v oboch kategóriách. Ceny si dnes večer v Kursalone prebrali tvorcovia rozhlasových rozprávok Cinka Panna a Snehulienka.

Prvá z nich vyhrala v kategórii monologická rozprávka. Najprv jej tvorcov odmenili členovia detskej poroty a potom aj dospelí odborníci. „Cítili sme hľadačský nepokoj v každom vypočutom titule. Všetky boli zložené z kvalitných ingrediencií, ale víťazom sa ich podarilo najlepšie zlúčiť,“ povedala predsedníčka odbornej poroty Ľubica Kepštová.

Pre ceny sa dvakrát prišiel autor knihy Legenda o Cinke Panne Jozef Lenhart. Práve jeho dielo sa stalo predlohou k monologickej rozhlasovej rozprávke. Aj preto hudobný hosť večera Marián Čekovský zahral rómsku skladbu, pri ktorej ho tlieskaním povzbudzovalo publikum.

V kategórii rozhlasové hry prihliadala detská porota na herecké výkony, hudbu aj texty piesní. Práve Marián Čekovský je autorom hudby k hre Snehulienka, ktorú deti považujú z najlepšiu. „Táto hra ocenila detskú aj dospelú dušu a myseľ,“ vysvetlil výber zástupca odbornej poroty Laco Kerata. Autorom predlohy je Daniel Hevier, ktorý si cenu nemohol prísť prevziať, nechýbal však celý tvorivý tím.

Na záver večera programový riaditeľ RTVS Vincent Štofaník prisľúbil, že Snehulienku pri príležitosti 90. výročia rozhlasu vydajú aj na platni. Riaditeľa Mestskej knižnice mesta Piešťany Margita Galová dodala, že sa už teší na 10. ročník, ktorý sa uskutoční v roku 2018.

zazracny_oriesok_zaver_4 zazracny_oriesok_zaver_3 zazracny_oriesok_zaver_2 zazracny_oriesok_zaver_1

Text a foto: Martin Palkovič