Zázračný oriešok: O víťazných rozprávkach rozhodnú deti

Hoci čaro rozhlasovej rozprávky dokáže oceniť poslucháč každého veku, primárne je tento žáner určený predovšetkým deťom. Práve ich názor bude dôležitý aj pri počúvaní súťažných rozprávok na festivale Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe. Diela bude okrem literárnych odborníkov hodnotiť aj detská porota.

Tá je zložená z 30 detí z Piešťan a okolia, vybraných spomedzi čitateľov Mestskej knižnice. Deti budú pracovať v dvoch skupinách pod vedením redaktoriek detského Rádia Junior Veroniky Dianiškovej a Rozálie Vlaskovej.

Mladšia porota bude počúvať a hodnotiť monologické rozprávky, staršie deti rozhodnú o víťazovi v kategórii rozprávkových hier. Výsledky svojho hlasovania budú zástupcovia detskej poroty prezentovať aj na slávnostnom záverečnom večere festivalu.

Podujatia festivalu sa budú konať v rôznych priestoroch – v Mestskej knižnici, Kursalone, Dome umenia, aj na školách. Ich hosťami budú významní slovenskí autori, ilustrátori, vydavatelia, rozhlasoví tvorcovia i herci.

Otvárací program Smajlioriešok – koncert Trpaslíkov z RTVS s ich obľúbenými Smajlihitmi, sa uskutoční v Dome umenia v utorok 17. mája o 14.00 h.

Ktoré z rozhlasových rozprávok najviac zaujali obe poroty sa dozvieme na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže vo štvrtok 19. mája v Kursalone.

Zdroj: kniznica.sk