Zázračný oriešok: Cenu RTVS získal Richard Stanke

Na úvod festivalu rozhlasových rozprávok ocenili organizátori tvorbu herca, ktorý požičal hlas nespočetnému množstvu postavičiek. Richard Stanke predviedol svoje nadanie aj počas otváracieho ceremoniálu, keď sa na chvíľu zmenil na Zázračný oriešok.

Zvláštnu cenu RTVS mu odovzdal programový riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Vincent Štofaník počas otváracieho ceremoniálu, ktorý sa konal 17. mája v Kursalone. Richard Stanke účinkoval v desiatkach rozhlasových hier, rozprávok, pásiem a čítaní. Asi najznámejšími sú rozhlasové spracovanie Pána prsteňov alebo rozprávky Mimi a Líza.

Podľa jeho slov to boli práve rozhlasové rozprávky, ktoré ho ako dieťa priviedli k herectvu. „Pre deti je veľmi dôležité, aby si našli vzťah k rozhlasovej tvorbe, naučili sa počúvať a dokázali sa na počúvané slovo sústrediť.“

Hlas Richarda Stankeho deti poznajú aj zo seriálov Drak plamienok alebo Kocúr na kolieskových korčuliach. Ich autorom je Ján Uličiansky, ktorý počas otváracieho ceremoniálu získal Cenu Márie Ďuríčkovej. Literárne a informačné centrum mu ju udelilo za prínos do knižnej a rozhlasovej tvorby.

Ďalšie ceny organizátori festivalu Zázračný oriešok udelia v jeho závere. O víťazoch v kategóriách najlepšia rozhlasová hra a monologická rozprávka rozhodujú detská a odborná porota.

Festival organizujú organizujú Mestská knižnica mesta Piešťany, RTVS a Mesto Piešťany pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča a veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej. Autorom plagátu, ktorý je tiež súčasťou Špeciálnej ceny RTVS je piešťanský výtvarník Bystrík Vančo.


Podrobný program festivalu Zázračný oriešok nájdete na tejto adrese


Zazracny_Oriesok_2016_5Zazracny_Oriesok_2016_1 Zazracny_Oriesok_2016_2 Zazracny_Oriesok_2016_3 Zazracny_Oriesok_2016_4 Zazracny_Oriesok_2016_6

Text a foto: Martin Palkovič