Záver letnej kúpeľnej sezóny: Victoria Regia aj Park Foto už budúci víkend

Od 22. do 26. septembra bude mať kúpeľné mesto Piešťany ďalší prívlastok – kvetinové. Uskutoční sa totiž 28. ročník medzinárodnej súťaže v aranžovaní kvetov Victoria Regia, ktorej súčasťou bude aj Visegrad Oasis Cup 2021. Aj tento rok bude súčasťou neoficiálneho uzavretia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch výstava fotografií v mestskom parku s názvom Park Foto Piešťany.

Súčasťou 28. ročníka medzinárodnej súťaže v aranžovaní kvetov Victoria Regia, ktorú každoročne spolu s partnermi organizuje Stredná odborná škola záhradnícka Piešťany, bude Visegrad Oasis Cup 2021. Ide o platformu pre floristov z krajín Vyšehradskej štvorky, v rámci ktorej si aranžéri kvetov z Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska vymieňajú skúsenosti i pohľady na aktuálne trendy.

Súťažiaci budú svoje diela vytvárať a prezentovať verejnosti vo foyeri Kina Fontána a v Prírodnom kine. Obdivovať ich môžu aj návštevníci nákupného centra Aupark.

Vyvrcholením Victorie Regie nie je tentoraz sprievod alegorických vozov. Tie budú nahradené bicyklami, ktoré sa vyzdobené kvetmi predvedú na spanilej jazde centrom Piešťan.

Mestské kultúrne stredisko Piešťany zverejnilo plagát s podrobným programom podujatia. Zdobenie bicyklov bude prebiehať v Prírodnom kine v sobotu 25. septembra od 13.00 h. Začiatok cykolajzdy je naplánovaný na 14.30 h a výsledky súťaže vyhlásia o hodinu neskôr v Hudobnom pavilóne v mestskom parku. Potom budú nasledovať koncerty kapiel Neznámi a Staré dobré časy band.

V ten istý deň sa v mestskom parku uskutoční 16. ročník najväčšej slovenskej výstavy fotografií pod holým nebom s názvom Park Foto Piešťany. Súťažnú výstavu fotografií, ako festival kreatívnej fotografie s podporou reklamných partnerov organizuje občianske združenie Piešťanský fotoklub.

Cieľom podujatia je stretnutie ľudí s láskou k fotografii a prezentácia och tvorby. Spätnú väzbu im dávajú návštevníci a obyvatelia Piešťan, ktorí jednotlivé fotografie hodnotia. Vďaka svojej popularite ďaleko za hranicami regiónu dokáže Park Foto do Piešťan prilákať stovky ľudí.

Autori si svoje diela inštalujú sami na vopred pripravenú sieť o šírke 120 cm, natiahnutú medzi stromami v aleji mestského parku. Inštalovať možno aj na lavičky, vlastné stojany, rebríky a pod. Kreativite pri inštalovaní sa medze nekladú.

Park Foto Piešťany sa začína v sobotu 25. septembra o 8.00 h prípravou sietí. Od 10.00 do 13.00 h prebieha registrácia autorov pri vstupe do mestského parku a od 15.00 h hodnotenie odbornou porotou. Vyhlásenie výsledkov je naplánované na 17.45 h.

Zdroj: Piešťanský fotoklub, MsKS Piešťany