Záujem o tretiu dávku vakcíny je v Piešťanoch veľký, nemocnica pridáva očkovacie dni

Nemocnica Alexandra Wintera odporúča záujemcom, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19, registrovať sa cez webovú stránku korona.gov.sk. Viacerých obyvateľov Piešťan však systém tento týždeň poslal na očkovanie do Trnavy. Zmeniť si miesto nebolo dnes (3. novembra) možné ani prostredníctvom call centra Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Tretiu dávku vakcíny začala Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) podávať záujemcom v priestoroch piešťanskej polikliniky už 28. októbra. Najprv na ňu mali nárok pacienti s oslabenou imunitou, aktuálne sa môže registrovať každý záujemca nad 55 rokov.

Podľa námestníčky riaditeľa NAW Daniely Klepancovej sú už kapacity na tento týždeň naplnené, systém Národného centra zdravotníckych informácií preto posiela záujemcov do Trnavy aj v prípade, že si ako preferované miesto vybrali iba Piešťany.

Dopyt po tretej dávke je aktuálne podľa jej slov veľký. Nemocnica A. Wintera doteraz očkovala iba každý piatok, minulý týždeň pridala aj štvrtok a počas nasledujúceho týždňa budú na poliklinike očkovať od stredy do piatku.

V tomto roku tam podali celkovo takmer 43-tisíc dávok vakcíny. V predchádzajúcich týždňoch sa podľa D. Klepancovej nechávali prvou a druhou dávkou očkovať mladší ľudia bez registrácie. Aktuálne prichádzajú záujemci nad 55 rokov, ktorí majú nárok na tretiu dávku. Nemocnica im odporúča registrovať sa cez korona.gov.sk.

Trnavský samosprávny kraj počas prvého novembrového víkendu otvorí vakcinačné centrum v priestoroch Strednej odbornej školy elektrotechnickej (Sibírska 1, Trnava). Ľudí, ktorí sa zaregistrovali, budú v Trnave očkovať v sobotu aj v nedeľu (6. a 7. novembra) od 8.00 do 18.00 h, neregistrovaní môžu prísť medzi 14.00 a 18.00 h.

„Je potrebné priniesť si so sebou platný doklad totožnosti, preukaz poistenca a vyplnené dotazníky. Neplnoletí záujemcovia musia prísť v sprievode svojho zákonného zástupcu,“ oznámil Trnavský samosprávny kraj.

Podľa ministerstva zdravotníctva sú o možnosti podania tretej dávky vakcíny proti ochoreniu covid-19 informovaní prostredníctvom SMS s prideleným PIN kódom ľudia vo veku 55 rokov a viac, ktorým už od druhej dávky uplynulo 6 mesiacov. Župa má k dispozícii dve vakcíny – od konzorcia Pfaizer/BioNtec a spoločnosti Moderna. Nemocnica A. Wintera očkuje v priestoroch polikliniky látkou od Pfiazer/BioNtec.

Text a foto: Martin Palkovič