Založenie Československa si pripomenie aj Elektrárňa

Ako sa dostal Štefánik z Tahiti na čelo odboja? Čo všetko musel Masaryk podstúpiť predtým, než sa stal prezidentom? Ako sa o spoločný štát zaslúžil Beneš? Na tieto aj ďalšie otázky odpovedia historici počas podujatia s názvom Očami Štefánika, ktoré sa uskutoční v sobotu 27. októbra v Elektrárni Piešťany.

T. G. Masaryk, M. R. Štefánik a Eduard Beneš snívali o slobode vo veľkom a pre všetkých. Vďaka húževnatosti, každodennej systematickej a odvážnej práci, ľuďom, ktorí uverili ich snu o vybudovaní Československej republiky a ich spolupráci, sa tento veľký sen podarilo uskutočniť. Aj preto je súčasťou kultúrneho podujatia Očami M. R. Štefánika fotosúťaž na tému Sloboda.

Podujatie začína v sobotu 27. októbra o 14.00 h prednáškou Michala Kšiňana o rôznorodých aktivitách M. R. Štefánika. Nasledovať bude rozhovor s hosťami na tému Sloboda a demokracia. O 16.00 h začne  prednáška historika Dušana Kováča s názvom Masarykov triumf – vznik československého štátu. A od 17.00 h bude Roma Holec rozprávať o Eduardovi Benešovi.

Podujatie vyvrcholí divadelným predstavením Veľký flám, ktoré začína o 18.00 h.

Vstup je voľný.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Elektrárňa Piešťany Ilustr. foto: Archív Balneologického múzea I. Wintera