Začala Žatva

Výstava s názvom odkazujúcim leto, prácu a technológie predstavuje výber z tvorby mladého grafika a dizajnéra Matúša Maťátka. Otvorili ju 28. júla v galérii Magna.

Matúš Maťátko absolvoval Ateliér voľnej grafiky a ilustrácie u profesora Dušana Kállaya na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Je známy ako ilustrátor detských kníh, dizajnér aj ako autor veľkoplošných linorytov, ktoré sa však do priestorov galérie Magna nevošli.

Výstava s názvom Žatva je výberom jeho grafík, ilustrácií a plastík. „Matúš Maťátko je človek, ktorý vo svojej tvorba reflektuje súčasnosť. Je to postmoderná zmes, v ktorej spája špecifickým spôsobom veci, ktorého ho zaujímajú a charakterizujú,“ povedala na otvorení výstavy kurátorka Silvia Lacková Čúzyová. Dodala, že jeho tvorba siaha od historických tém až k hip-hopu.

Matúš Maťátko návštevníkov vernisáže upozornil aj na svoj cyklus Hrdinovia práce. „Je to moje ponímanie starého, totalitného sveta. Mali sme hrdinov práce, ktorí boli povýšení na úroveň celebrít,“ povedal s odkazom na dve diela umiestnené na poschodí galérie.

Žatvu Matúša Maťátka si môžete pozrieť do konca augusta.

matus_matatko_zatva_2 matus_matatko_zatva_1 matus_matatko_zatva_3

Text a foto: Martin Palkovič