Z piešťanského letiska odletel prvý charterový let

Možnosť cestovať na dovolenku z Piešťan dnes využili vyše dve stovky cestujúcich. Prvý charterový let smeroval do tureckej Antalye. Ďalší dovolenkári odletia do egyptskej Hurgady v piatok.

Pri príležitosti prvého letu do Turecka dnes zástupcovia akcionárov letiskovej spoločnosti slávnostne otvorili zmodernizovanú príletovú halu. V čase, keď mali Piešťany charterové spojenie s Berlínom, stačila táto hala pre 50 cestujúcich. Teraz je jej kapacita štvornásobná.

Moderniziácia stála podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča 240-tisíc eur. Na piešťanskom letisku v rámci nej pribudol aj detský kútik v odletovej hale.

Prvý charterový let do Turecka využili dovolenkári z okolia Piešťan, ale aj z nitrianskeho, trenčianskeho alebo žilinského regiónu.

„Hľadali sme alternatívy ako uľahčiť cestujúcim výber dovoleniek. Piešťany boli dobrá voľba, pomohli sme klientom z Považia. Stretli sme sa s dobrými ohlasmi, ľudia to privítali s nadšením, preto si myslím, že piešťanské letisko má potenciál do budúcnosti,“ povedal  Roman Berkes, konateľ cestovnej kancelárie Happy Travel, ktorá charterové lety z Piešťan prevádzkuje.

Piešťanské letisko je stále v červených číslach, ale uzatvorenie ako za prechádzajúceho vedenia Trnavského samosprávneho kraja, mu aktuálne nehrozí.

„Sme v záverečnej fáze debaty s možným investorom. Pôsobí na iných letiskách za z jeho pohľadu horších podmienok, svoju výrobu a servis by chcel umiestniť do Piešťan,“ povedal k ďalšiemu rozvoju letiska župan Jozef Viskupič.

Na areál letiska je podľa neho možné nazerať aj ako na priemyselný park. Pripustil, že pomôcť letiskovej spoločnosti dostať sa z červených čísel môže aj investícia automobilky Porsche v neďalekej Hornej Strede.

„Dlhodobá udržateľnosť letiska je možná vďaka rozloženiu na civilné lety, cargo a firmy, ktoré budú pôsobiť v okolí letiska,“ uzavrel J. Viskupič.

Text a foto: Martin Palkovič