Z Piešťan každý deň odchádza pätina obyvateľov

Analýza lokalizácie mobilných telefónov ukázala, že 18,8 % obyvateľov nášho mesta pravidelne dochádza za prácou alebo školou do Bratislavy a Trnavy.

Z 1,3 mil. SIM kariet používaných na území Bratislavského a Trnavského kraja má vyše 400-tisíc dennú a nočnú lokalizáciu v inej obci. Znamená to, že ich majitelia pravidelne cestujú za prácou alebo školou.

Vyplýva to z anonymizovaných údajov zozbieraných od 26. novembra do 9. decembra 2018, ktoré výskumníkom zo spoločnosti Market Locator SK a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského poskytli mobilní operátori. Vznikla vďaka tomu mapa mobility pre potreby Bratislavskej integrovanej dopravy (BID). Na základe nej chcú rozšíriť integrovanú dopravu aj do Trnavského kraja.

Bratislava má podľa týchto dát o 200-tisíc obyvateľov viac než je ich oficiálny počet. Výskumníci v noci zaznamenali na území hlavného mesta až 633-tisíc SIM kariet.

Pre Piešťany je zaujímavý údaj o každodennom dochádzaní obyvateľov do iných miest. V sledovanom období cestovalo denne do Bratislavy 4 523 ľudí a do Trnavy 672.

Piešťany mali v roku 2018 podľa Štatistického úradu SR 27 600 obyvateľov. Len do hlavného a krajského mesta teda podľa analýzy pohybu SIM kariet denne cestuje takmer pätina Piešťancov.

Napriek väčšej vzdialenosti je Piešťancov dochádzajúcich do Bratislavy viac než obyvateľov iných miest Trnavského kraja. Počet ľudí cestujúcich denne do hlavného mesta z Dunajskej Stredy je 2 654, z Galanty 2 380, zo Šamorína 2 493, zo Serede 1 575 a z Hlohovca 2006.

Analytici tiež zaznamenali pravidelný pohyb 260 SIM kariet z Piešťan do Hlohovca. Približne 230 ľudí cestuje denne za prácou alebo školou aj opačným smerom.

Ďalšie desiatky až stovky Piešťancov každý deň cestujú do susedného Trenčianskeho kraja, ale údaje o tomto pohybe neboli v rámci výskumu pre BID zverejnené.

Zozbierané dáta sú podkladom na rozšírenie Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) do Trnavského kraja.

„Už v priebehu leta by malo dôjsť k integrácii železničného uzla Trnava do IDS BK, vďaka čomu cestujúci z Trnavy budú môcť pri cestovaní do Bratislavy a celého Bratislavského kraja využívať všetky výhody IDS BK. V najbližších mesiacoch spracujeme dokument, ktorý posúdi možnosti a etapizáciu rozšírenia IDS BK do Trnavského kraja,“ povedala generálna riaditeľa BID Zuzana Horčíková.

Text: Martin Palkovič Zdroj: IDS BK