Winterove spomienky pozná stále málo Piešťancov

Kniha, v ktorej Ľudovít Winter približuje svoju životnú cestu spojenú s rozvojom nášho mesta a kúpeľov, je opäť dostupná širokej verejnosti. Nové vydanie, tentoraz slovensko-anglické, pokrstili včera v Elektrárni Piešťany.

Životný osud muža, ktorý premenil malú obec na svetoznáme kúpele, neprestáva ľudí fascinovať. Dôkazom sú aj do posledného miesta zaplnené priestory piešťanskej Elektrárne, kde v stredu 1. marca uviedli do života nové vydanie jeho Spomienok na Piešťany.

Knihu pokrstili makom, pretože jej autor zo všetkého najviac miloval makové perky.

„Mnoho ľudí nepozná život a históriu rodiny Winterovcov. Nie sú to iba návštevníci, ale bohužiaľ aj obyvatelia Piešťan,“ povedala po krste Katarína Halová z občianskeho združenia ProWinter a dodala: „Považovali sme za potrebné, aby bola opäť dostupná aj slovenská verzia memoárov.“

Členovia OZ ProWinter si slabé povedomie o rodine Winterovcov všimli pri organizovaní aktivít, ktorými podporujú finančnú zbierku na sochu Ľudovíta Wintera. Má byť umiestnená na Kolonádovom moste. Aktuálne je na tento účel vyzbieraných 20 tisíc eur, čo je asi 40 % z celkových nákladov.

Svoje pamäti napísal Ľudovít Winter ako 97-ročný v maďarčine. Napriek tomu, že Balneologické múzeum ich malo k dispozícii, až zmena politického režimu v roku 1989 umožnila ich knižné vydanie.

Publikácia doteraz vyšla samostatne v slovenčine a potom dvojjazyčne v anglickej a nemeckej verzii. Vždy bol o ňu veľký záujem. „Je to kniha, ktorá je nielen o Ľudovítovi Winterovi, ale aj o histórii Piešťan od konca 19. do druhej polovice 20. storočia,“ hovorí riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

V Elektrárni Piešťany je v marci prístupná výstava, ktorá vznikla v spolupráci Balneologického múzea a OZ ProWinter. Skladá sa z historických fotografií a prezentuje dielo rodiny Winterovcov.

Knihu Spomienky na Piešťany je k dispozícii aj prostredníctvom web stránky Balneologického múzea.

Text a foto: Martin Palkovič