Vynálezy detí a študentov predstavili v Elektrárni Piešťany

Vo štvrtok 16. júna boli odhalené prvé štyri vynálezy z aktuálneho ročníka vzdelávacieho programu MyMachine. Štyri vysnívané vynálezy vznikli vďaka spolupráci detí zo základných škôl a študentov stredných a vysokých škôl. Záštitu nad podujatím MyMachine EXPO Piešťany prevzal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Študenti a žiaci z trnavského, nitrianskeho, bratislavského a trenčianskeho kraja sa zapojili do unikátneho programu, ktorý rozvíja tvorivé myslenie detí a mládeže. MyMachine dáva šancu vynaliezavým deťom a mladým ľuďom nachádzať technické riešenia pre originálne nápady – ich vysnívané vynálezy.

Ako to funguje?

„MyMachine Slovakia je vzdelávací program Karpatskej nadácie zameraný na rozvoj tvorivosti detí a mládeže. V MyMachine deti zo základných škôl kreslia svoje vysnívané vynálezy, vysokoškoláci na základe ich kresieb vymyslia, ako by reálne vynálezy mohli vyzerať a fungovať. Stredoškoláci z odborných škôl vyrobia funkčné prototypy“, objasňuje priebeh programu koordinátorka MyMachine pre západné Slovensko Katarína Ďurovková.

Vynálezy, ktoré deti vo veku 6 – 12 rokov v rámci MyMachine vymýšľajú, majú mnoho podôb. Sú praktické aj zábavné. Na piešťanskom EXPO odhalili nasledovné vynálezy:

FunnyBone
Deväťročná Stavrulka zo Základnej školy v Komárne má rada zvieratá, doma má dvoch psov a práve pre nich vymyslela psí hlavolam – ťahaciu kosť, kde pes musí zistiť, za ktorú stranu potiahnuť, aby sa mu do misky nasypali granule. Nápadu sa zhostili študenti Strojníckej fakulty a Fakulty architektúry a dizajnu STU a navrhli psiu búdu, v ktorej bude hlavolam ukrytý. Koncept do reality pretavili študenti zo Strednej odbornej školy technickej v Komárne. „Najťažšie bolo spraviť rozdeľovač, cez ktorý sa granule sypú, s tým sme sa poriadne potrápili. Ale nakoniec všetko funguje a to je naozaj dobrý pocit,“ vraví Katka zo skupiny šikovných stredoškolských študentov.

Superskladač
Jedenásťročná Lea zo základnej školy v Nitre by si priala mať doma skriňu, ktorá jej sama oblečenie vyberie a po použití vyperie, vyžehlí aj poskladá. Študenti zo Strojníckej fakulty a Fakulty architektúry a dizajnu STU sa zamerali práve na časť skladania a pripravili návrh skladača, ktorý sám poskladá tričká za pomoci motorčekov. Študenti Strednej odbornej školy technickej v Piešťanoch sa pustili do realizácie, počas ktorej si mohli vyskúšať aké to je preniesť nákres vynálezu do reality.

Tenisová výHRA
Deväťročný Samko zo základnej školy v Galante hrá veľmi rád tenis a rád by sa v ňom stal neprekonateľným. Vymyslel si preto tenisovú sadu: raketu s trampolínovou výplňou, násady na topánky, ktoré urobia váš krok pružnejším a ešte aj prenosné WC, ktoré ušetrí čas. Myšlienku na papier preniesli študentky Fakulty architektúry a dizajnu STU. Vymysleli konštrukciu, ktorá slúži aj ako prenosné WC a zároveň má odkladací box na topánky, loptičky a rakety. Študenti zo Strednej odbornej školy technickej v Hlohovci sa zhostili realizácie.

„Rozdelili sme si úlohy, každý sme pracovali na svojej časti a potom sa tešili zo spoločného výsledku. Bola to zábava,“ hodnotí Dávid zo stredoškolského tímu.

Matematikár Hugo
Sedemročný Paľko si prial vynález na vymýšľanie príkladov. Navrhli mu ho vysokoškolskí študenti zo Strojníckej fakulty a Fakulty architektúry a dizajnu STU, ktorí riešenie konzultovali s mentormi z firmy SEAK. „Pre nás strojárov je projekt MyMachine veľkou príležitosťou niečo sa naučiť,“ vraví Vierka Šediová zo Strojníckej fakulty. „Bál som sa spolupráce v tak veľkom a rôznorodom tíme, ale projekt predčil všetky moje očakávania, bola to výborná skúsenosť,“ dopĺňa ju spolužiak Ľubo. Vynález zostrojili študenti Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom, ktorí sa pri realizácii tiež veľa naučili. „Museli sme riešiť viacero problémov, ale so všetkými sme si pod vedením majstra poradili,“ uzatvára Dano zo stredoškolského tímu.

Podujatie MyMachine EXPO Piešťany bolo prvým zo série troch záverečných podujatí v aktuálnom ročníku programu MyMachine. Ďalšie EXPO sa budú konať 23. júna v Banskej Bystrici a 28. júna v Košiciach.