Vtáčie leto v Elektrárni

Elektrárňa Piešťany pripravila počas leta nevšedný program. Návštevníkov čakajú dve výnimočné výstavy venované ochrane dravcov na Slovensku, histórii vtáčkárstva, súčasnej ornitológii a lietajúcim pokladom Sĺňavy.

Sedím na vedení a je mi dobre

Mimovládna organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, v spolupráci so Západoslovenskou energetikou, a.s., pripravili pre ľudí zaujímavú atrakciu. V priestoroch Elektrárne Piešťany sa v utorok 4. júla 2017 o 17.00 h uskutoční vernisáž výstavy projektu LIFE Energia s názvom Sedím na vedení a je mi dobre.

Súčasťou podujatia sú prednášky odborníkov, rady a tipy ohľadom operencov, premietanie filmov, komentovaná prehliadka, občerstvenie, či súťaž o zaujímavé ceny. Vernisáž je určená širokej verejnosti, vstup je voľný.

Putovnú výstavu Sedím na vedení a je mi dobre videlo v rôznych slovenských mestách už viac ako 150 tisíc ľudí. Expozícia zaujímavým spôsobom znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo a riešenia týchto aspektov.

Vďaka fotorealistickej stene si môžete sadnúť na bezpečné elektrické vedenie a odfotiť sa s letiacim dravcom. Prvkov na ochranu vtáctva aj drôtov sa môžu návštevníci dotýkať, aby si vďaka zážitku zapamätali posolstvo výstavy. Zaujímavosťou je i spôsob poňatia informačnej časti. Ide o komix, ktorý rozpráva príbeh zodpovedného mestečka, kde sa vtáky cítia bezpečne.

Výstava je vyrobená na Slovensku, s použitím ekologických materiálov – dreva, kovu a papiera. V priestoroch Elektrárne Piešťany je prístupná do 26. augusta 2017.

Jej súčasťou budú aj dve komentované prehliadky, ktoré sa uskutočnia 25. júla a 1. augusta o 17:30 h. V týchto termínoch majú návštevníci Elektrárne Piešťany príležitosť pozrieť si výstavu priamo s členom projektového tímu. Dozvedia sa množstvo zaujímavostí, môžu sa tiež zapojiť do súťaže.

Láska v krídlach – Od vtáčkárstva k ornitológii

V utorok 4. júla o 17.00 h v Elektrárni Piešťany sprístupnia aj výstavu piešťanského ornitológa Ericha Kubicu s názvom Láska v krídlach – Od vtáčkárstva k ornitológii.

Fascinujúca ukážka začiatku odchytu spevavých vtákov na území Slovenska spojená s unikátnou výstavou klietok z prelomu 18.-19. storočia, je pohľadom do histórie a začiatkov vtáčkárstva na Slovensku. Výstava je doplnená fotografiami vzácnych vtákov z chránených vtáčích území Sĺňavy.

Zachytáva jej rôzne tajomné zákutia a umožňuje nám nahliadnuť do života hniezdiacich vtákov. Labuť hrbozobá, rybárik riečny, kúdeľníčka lužná, chavkoš nočný, to všetko sú lietajúce drahokamy Sĺňavy, ktoré musíte vidieť a spoznať.

Obe výstavy sú dostupné  pre verejnosť do 26. augusta 2017, každý pondelok až piatok v čase od 10:00-18:00 h

Vstup je voľný.

Text: Tlačová správa/Elektrárňa Piešťany