Vtáčia chrípka je už aj v Piešťanoch, úrady nariadili súpis chovov vtákov

Kmeň vtáčej chrípky, ktorý bol na Slovensku doteraz zaznamenaný, predstavuje riziko iba pre zvieratá. Ľudia by sa napriek tomu nemali dotýkať uhynutých vtákov, ale zavolať odborníkov.

Počas uplynulého týždňa vyťahovali piešťanskí hasiči z rieky Váh a jej okolia dve uhynuté labute. Expertíza biologických vzoriek prvej z nich potvrdila prítomnosť vírusu vtáčej chrípky. Informovala o tom Regionálna veterinárna a potravinová správa Trnava.

Túto labuť vytiahli hasiči z Váhu pri Kolonádovom moste vo štvrtok 26. januára. Ďalšiu im podľa hovorkyne Júlie Kedrovej hlásili včera.

„Ľudia by sa uhynutých vtákov nemali v žiadnom prípade dotýkať, treba volať štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Občania hasičov volať nemusia, k týmto udalostiam ich volá polícia,“ dodala J. Kedrová, hovorkyňa HaZZ Trnava.

V súvislosti s výskytom vtáčej chrípky v Piešťanoch nariadia Regionálna veterinárna a potravinová správa Trnava (RVPS) vykonať súpis všetkej hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí. Samosprávy to majú urobiť v monitorovacej oblasti v okruhu troch kilometrov od miesta nálezu. Nariadenie sa preto okrem Piešťan týka aj obcí Banka, Moravany nad Váhom a Ratnovce.

Až do odvolania je zakázané zhromažďovať hydinu alebo iných vtákov chovaných v zajatí aj loviť voľne žijúcich vtákov.

Chovatelia sa musia tiež postarať o zvýšenú biologickú bezpečnosť svojich chovov – vykonávať dezinfekciu a zamedziť kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi. Príznaky vtáčej chrípky u hydiny treba oznámiť na RVPS Trnava.

Text a foto: Martin Palkovič