Všetko najlepšie, pán Janovic! Spisovateľa obdarovali škôlkári aj žiačka ZUŠ

K blížiacim sa 80. narodeninám básnika, textára a autora rozprávkových kníh pripravila Metská knižnica mesta Piešťany výtvarnú súťaž, do ktorej sa zapojili deti z celého Slovenska. Tomáš Janovic si ich diela prišiel do Elektrárne Piešťany pozrieť osobne.

Výstava s názvom Všetko najlepšie, pán Janovic! je súčasťou 34. ročníka festivalu Dni detskej knihy. V Elektrárni Piešťany sa v utorok 11. apríla stretli finalisti, aby im organizátori odovzdali ocenenia.

V publiku sedel aj sám jubilant – oblečený v pomaľovanom bielom tričku, ktoré mu k narodeninám vytvorili deti z Materskej školy na Ružovej ulici v Piešťanoch. Žiačka Základnej umeleckej školy Piešťany Diana Dobrovolná (na titulnej fotke) mu odovzdala svoj obraz s názvom Kto sa nehrá, z kola von! – Hodina telocviku. Aj ona sa inšpirovala jednou z rozprávkových kníh jubilujúceho autora.

Tomáš Janovic pri tejto príležitosti povedal, že napriek veku mu je literatúra pre deti stále blízka: „Píše sa mi ľahko, lebo si myslím, že mám 8 rokov a tá nula sa nepočíta.“

Diela detí z celého Slovenska venované Tomášovi Janovicovi sú vystavené v Elektrárni Piešťany v rámci festivalu Dni detskej knihy. Toto podujatie do Piešťan prilákalo významných spisovateľov, ilustrátorov a vydavateľov. Počas troch dní sa stretávali pri rôznych príležitostiach so žiakmi z celého piešťanského regiónu, aby ich motivovali k čítaniu.

Text a foto: Martin Palkovič