Vrátila sa doba ľadová – múzeum prezentuje lovcov a mamutov

Originálne kamenné nástroje dávnych ľudí aj fosílie vyhynutých zvierat môžu zblízka vidieť návštevníci výstavy s názvom Doba ľadová – lovci a mamuty. Atmosféru pradávnych čias znásobujú maľby Zdeňka Buriana.

Exponáty, ktoré vo Vile Dr. Lisku prezentuje Balneologické múzeum, pochádzajú zo starších zberov, ale aj z nových výskumov Archeologického ústavu SAV v Nitre. Niektoré z nich, ako napríklad Moraviansku venušu, poznajú ľudia z hlavnej expozície v Kúpeľnej dvorane. Iné nálezy sú na verejnosti prezentované prvý raz.

Málokto zatiaľ videl mamutí kel starý asi 22-tisíc rokov. Odborníci z Balneologického múzea ho našli v Ratnovciach a zakonzervovali tak, aby na ňom bolo možné pozorovať fosilizáciu a jednotlivé poškodenia. Ide totiž o jeden z mála takýchto nálezov vystavených v pôvodnom stave.

Pozornosť pútajú aj obrovské mamutie zuby. Tie rástli v zadnej časti čeľuste a po opotrebovaní sa postupne posúvali dopredu.

Dodnes nie je jasné, prečo mamuty vyhynuli. Na vine môžu byť ľudia, ktorí tieto obrovské zvieratá lovili, ale zrejme k tomu prispeli aj klimatické zmeny.

Časť výstavy je preto venovaná aj pravekým lovcom. Balneologické múzeum prezentuje napríklad kamenné hroty, ktoré im pomáhali zvieratá usmrtiť. Predstavu o živote v praveku dotvárajú kresby svetoznámeho maliara Zdeňka Buriana.


Výstava potrvá do 10. júla. Otváracia doba vo Vile dr Lisku – pondelok – piatok: 8.00 – 12.00 h a 13.00 – 16.00 h, nedeľa: 13.00 – 17.00 h.


doba_ladova_vystava_foto_eva_drobna_4 doba_ladova_vystava_foto_eva_drobna_3 doba_ladova_vystava_foto_eva_drobna_2 doba_ladova_vystava_foto_eva_drobna_1

Text: Martin Palkovič Foto: Eva Drobná/Balneologické múzeum (2. – 4.)