Volebný prieskum: Vedie Tibor Mikuš, druhý je Jozef Viskupič

Ak by sa župné voľby konali v októbri, predsedom Trnavského samosprávneho kraja by sa opäť stal Tibor Mikuš. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý urobila exkluzívne pre televíziu TA3. Tá dnes bude vysielať predvolebnú debatu práve s kandidátmi na trnavského župana.

Volebná účasť v Trnavskom kraji by mohla podľa prieskumu dosiahnuť úroveň 27%. Je to viac než pred štyrmi rokmi. Celokrajský priemer v druhom kole volieb v roku 2013 bol podľa Štatistického úradu SR iba 17,46%.

Predsedom TTSK sa vtedy stal Tibor Mikuš, ktorý získal vyše 60% hlasov. V druhom kole sa voliči rozhodovali medzi ním a Józsefom Berényim.

Tentoraz sú župné voľby iba jednokolové. Podľa prieskumu agentúry AKO pre TA3, by ich v októbri vyhral Jozef Mikuš so ziskom 40,80% odovzdaných hlasov. Na druhom mieste by skončil Jozef Viskupič (30,50%) a nasledovali by József Berenyi (12,10%), Konrád Rigó (10,10%) a (Jaroslav Cehlárik) 6,50%.

Telefonický prieskum prebiehal na vzorke 1000 ľudí z Trnavského kraja. Až 39% z nich už nechce svoje rozhodnutie meniť. Zmenu pripustilo 31% oslovených.

Prieskum agentúry AKO pre TA3 ďalej ukázal, že spomedzi politických strán ma v Trnavskom kraji najvyššie preferencie strana Smer (23,6%), nasledujú SaS (17,8%), OĽaNO (12,8%), Most-Híd (12,8 %), Sme rodina (9,8), Kotleba (9,3), Strana maďarskej komunity (5,8), SNS (4,1) a KDH (3,3%).

V župných voľbách kandiduje množstvo nezávislých kandidátov na poslancov, prieskum agentúry AKO teda neukazuje prípadné zloženie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 4. novembra. Zoznam všetkých kandidátov na poslancov za okres Piešťany nájdete na tejto adrese.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: ta3.com