Voľby sú pokojné, niektorým Piešťancom chýbali informácie o miestach ich konania

Dvanásť hodín po otvorení volebných miestností priebeh volieb do orgánov samosprávnych krajov nič nenarušilo. Účasť bude zrejme o málo vyššia ako v roku 2013, ale záujem ľudí ani zďaleka nedosahuje úroveň komunálnych alebo parlamentných volieb.

Všetky volebné miestnosti na území mesta Piešťany boli otvorené v sobotu 4. novembra o 7.00 h. Zatvoria ich o 22.00 h a až potom začnú členovia volebných komisií rátať hlasy pre jednotlivých kandidátov.

Výsledky potom odnesú do sídla okresnej volebnej komisie. Tá ich pošle Štatistickému úradu SR.

Mená nových členov zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja aj nového župana budú známe najskôr v nedeľu ráno.

Obce a mestá mali do 10. októbra doručiť do každej domácnosti oznámenie o čase a mieste konania volieb. Viacerí obyvatelia Piešťan sa však sťažovali, že tieto informácie do svojich poštových schránok nedostali.

„Je fakt, že tento rok sme nedostali oznámenia o volebných miestnostiach, ani či môžeme ísť voliť (cudzinec s trvalým pobytom),“ napísala naša čitateľka na sociálnej sieti Facebook.

Podľa hovorkyne mestského úradu Evy Bereczovej roznášali oznámenia zamestnanci radnice. Do každej domácnosti mal byť týmto spôsobom doručený jeden papier formátu A4 s informáciu, kam a kedy môžu ísť ľudia hlasovať.

Mesto tieto informácie zverejnilo aj na internete. Zoznam volebných okrskov je rovnaký ako v minuloročných parlamentných voľbách. Podobný bol aj v komunálnych voľbách 2014, iba okrsok číslo 1 vtedy sídlil na Špeciálnej základnej škole a teraz je jeho sídlom Cirkevná spojená škola.

Text a foto: Martin Palkovič