Vodácku sezónu v Trnavskom kraji zážitkov uzavrel Svetlonos na splave

Na Váhu pri Hlohovci, na Malom Dunaji v Jelke a na Dunajských ramenách tečúcich okolo Vojky nad Dunajom sa v sobotu 22. októbra splavovalo poslednýkrát v tomto roku. Vodáci sezónu uzavreli so svetlonosom presne tam, kde ju na jar s Vesnou otvárali.

Po minuloročnom úspechu podujatia Dunajský svetlonos pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj jeho pokračovanie v podobe troch výletov po vodných tokoch. Napriek chladnejšiemu počasiu si ich užili rodiny s deťmi i ľudia, ktorí vyhľadávajú unikátne zážitky. Väčšina z nich mala príležitosť pozorovať jesennú prírodu z vodnej hladiny prvýkrát v živote.

Splavy troch riek sa konali v období, s ktorým je spojená tradícia vyrezávania tekvíc. Podľa legiend sa svetlonos často pohybuje práve v okolí riek a močiarov. Okrem sprostredkovania zážitkov z netradičného výletu do jesennej prírody bola cieľom podujatia Svetlonos na splave aj popularizácia Trnavského kraja ako vodáckej destinácie.

Dunajské ramená a Malý Dunaj patria podľa mnohých k najkrajším vodným tokom Slovenska, užívať si ich môžu i menej skúsení vodáci alebo rodiny s deťmi. Splavy sú čoraz populárnejšie aj na Váhu v okolí Piešťan a Hlohovca.

Svetlonos na splave zároveň prispel k propagácií lokálnych splavovateľov, ktorí majú svoje rieky podrobne zmapované, poznajú všetky zákutia i tajomstvá regiónu. Svoje znalosti odovzdávajú klientom počas celej letnej sezóny, ale jesenné splavy sú pre nich skôr výnimkou.

„Mali sme typické jesenné počasie – aj sme trochu zmokli. Príjemne nás však prekvapila posádka jedného z raftov – boli to španielski učitelia, ktorí na Váhu pri Hlohovci spievali španielske pesničky. V cieli sme sa pred dažďom schovali v pohostinstve, kde nás čakal teplý čaj,“ zhodnotil podujatie splavovateľ Daniel Balaga z Bananatour.sk.

Zdroj: Tlačová správa KOCR Trnavský kraj