Vlaky Arriva medzi Piešťanmi a Prahou premávať nezačnú

Súkromný dopravca prerušil vlakové spojenie na trase Nitra – Slovácko – Praha na konci minulého roka, obnoviť ho chcel na jar. Dnes oznámil, že to odkladá na neurčito.

Piešťanci, ktorí pracujú alebo študujú v Novom Mesta nad Váhom alebo v Trenčíne využívali vlaky Arriva každý deň. Zrušenie ranného spojenia medzi Nitrou a Prahou ich koncom minulého roka zaskočilo. Súkromný dopravca vtedy informoval, že to je iba na niekoľko týždňov.

„Arriva Express z Nitry cez Slovácko do Prahy vozil cestujúcich tri roky. Od januára sme jeho prevádzku na určitú dobu zastavili. Na jeho návrat si ale musia záujemcovia počkať o niečo dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo,“ oznámil dnes Jan Holub, hovorca spoločnosti Arriva Transport Česká republika.

Ešte v polovici februára dopravca počítal s tým, že vlaky sa vrátia na túto trasu 1. apríla 2020. „Bohužiaľ prišlo rozhodnutie, že sa návrat odkladá na neurčito. Dôvodom sú časté výluky na tejto trase, ktoré očakávame najmä na Vlárskom priesmyku a medzi Prahou a Pardubicami. Cestujúci by tak na niekoľkých miestach museli prestupovať do náhradných autobusov,“ vysvetlil hovorca a dodal: „So spojením do Nitry v budúcnosti počítame a veríme, že si k nemu cestujúci nájdu cestu.“

Arriva tri roky zabezpečovala jediné priame vlakové spojenie Piešťan a Prahy. Od 15. decembra 2019 zastavujú v kúpeľnom meste aj vlaky spoločnosti RegioJet, ktoré smerujú zo Žiliny do Bratislavy, Brna a potom do Prahy.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Matej Orviský