Vláda schválila 2 mil. eur pre technologické centrum pri Piešťanoch

V katastri obce Horná Streda má vzniknúť centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby, ktoré do roku 2023 zamestná 34 ľudí. Väčšina z nich bude mať vysokoškolské vzdelanie.

Ministri dnes odobrili návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť Porsche Werkzeugbau. Ide o stimul vo výške 2 mil. eur. Firma plánuje neďaleko Piešťan investovať do konca budúceho roka takmer 13,6 mil. eur.

Porsche Werkzeugbau vlastní pozemky severozápadne od štrkoviska, ktoré v lete využívajú na kúpanie ľudia zo širokého okolia. Portál Aktuality.sk v júli informoval, že investíciu môže ohroziť plánovaná zmena územného plánu  obce Horná Streda, ktorá by umožnila na susedných parcelách výstavbu rodinných domov.

Z materiálu, ktorý dnes prerokovala vláda, vyplýva, že v „novovybudovanom objekte sa bude realizovať vývoj aj testovanie prototypov automatizovaných liniek určených pre spájanie, lepenie, nitovanie a skrutkovanie podzostáv alebo celých zostáv dielov karosérií.“

Súčasťou investičného zámeru je aj výskumno-vývojové robotizované pracovisko, ktoré umožní podieľať sa na vývoji nových metód spájania, ale i priamo z centra robotizácie v Hornej Strede realizovať proces uvoľňovania nových technológií pre výrobu v závodoch Porsche Automobil Holding AG SE.

Technologické centrum má vzniknúť do konca roka 2020. Na začiatku v ňom nájde prácu 19 ľudí, v decembri 2023 ich bude 34.

Tri štvrtiny z ich musia mať vysokoškolské vzdelanie. Investor bude hľadať zamestnancov na tieto pozície: SPS programátor, pracovník oddelenia simulácie, programátor priemyselných robotov. Plánovaná hrubá mzda zamestnancov je 2 409 eur.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto/Credit: Lenny Kuhne