Víkend v znamení paličkovanej čipky

V obci Krakovany sa stretnú čipkári z desiatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové techniky. V dňoch 6. a  7. mája 2017 sa v tamojšom kultúrnom dome uskutoční aj výstava národnej umelkyne Eleny Holéczyovej. Galéria Fontána zase prezentuje diela Víťazoslava Mišíka.

Festival paličkovanej čipky mal minulý rok obrovský úspech, aj preto ho tentoraz organizátori rozšírili aj do Piešťan.

Návštevníci galérie Fontána majú až do 14. mája jedinečnú možnosť vidieť prácu Víťazoslava Mišíka, ktorý žil a tvoril v Piešťanoch a je autorom ichtyologických publikácií, ktoré sú uznávané doma i v zahraničí.

Vyšíval už ako malý, ale paličkovanej čipke sa naplno začal venovať na dôchodku. Bol schopný paličkovať aj 12 hodín denne a svoje umenie odovzdával prostredníctvom kurzov aj iným. V roku 1988 mu vyšla kniha Škola paličkovania a o tri roky neskôr mala byť vydaná publikácia s názvom Opletané paličkované čipky, vzory, väzby, predlohy. Vydavateľstvo však bolo zrušené a kniha sa preto dostane do tlače až tento rok.

Inšpiráciou pre milovníkov paličkovania bude aj výstava národnej umelkyne Eleny Holéczyovej v Kultúrnom dome Krakovany. Počas prvého májového víkendu uvidia diela, ktoré zapožičala Slovenská národná galéria neboli vystavované 20 rokov.

Elena Holéczyová čerpala z bohatej klenotnice ľudovej kultúry a umenia. Inšpiračne na ňu pôsobili slovenské balady , rozprávky, staré zvyky, piesne ale i každodenná práca dedinského človeka, ktoré stvárňuje s uvoľnenou a nespútanou fantáziou. Vrcholom jej umeleckej tvorby sú viacfigurálne kompozície, riešené v rozmerný celistvých plochách. Najväčšou z nich je Pieseň rodnej zeme 280 cm x 380 cm.

V dňoch 6. a  7. mája sa v Krakovanoch stretnú čipkári z desiatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové techniky.

Inšpiráciou im bude aj výstava národnej umelkyne Eleny Holéczyovej. Unikátne paličkované diela, ktoré zapožičala Slovenská národná galéria neboli vystavované 20 rokov.

Súčasťou festivalu je aj výstava v múzeu Za krakovskú bránu s názvom Paličkovaná čipka v ľudovom odeve z rôznych regiónov Slovenska. Táto výstava potrvá od 6. mája do 30. septembra 2017.

Nebudú chýbať ani odborné semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky, kultúrne programy, ale návštevníci môžu zažiť i gastronomický zážitok – podávať sa budú tradičné jedlá našich starých mám.

Plagát s programom si môžete stiahnuť z tejto adresy.

Text a foto: Martin Palkovič