VIDEO: Ťažko chorých ľudí museli evakuovať kvôli anonymovi

Neznámy páchateľ donútil bezpečnostné zložky evakuovať desiatky ťažko chorých klientov piešťanského Alzeimercentra, keď tam v piatok večer nahlásil bombu.

Kvôli anonymne nahlásenému výbušnému systému museli včera policajní pyrotechnici prehľadať zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje starostlivosť ľuďom s vážnym ochorením. Niektorí z nich sú imobilní, mnohí sa ťažko orientujú v priestore aj čase. Anonymný útok tak tentoraz mieril na najviac zraniteľných ľudí.

„Situácia bola nahlásená ako nástražný výbušný systém zhruba o 19.45,“ informoval priamo na mieste Peter Galbo z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Piešťany.

Ako prví prišli na miesto piešťanskí hasiči a postupne prichádzali aj jednotky z Trnavy, Hlohovca a Galanty aj so špeciálnym evakuačným autobusom.

V Alzheimercentre sa nachádzalo 103 klientov a štyria pracovníci, ktorým neskôr prišli pomôcť aj ďalší kolegovia.

„Evakuácia bola veľmi komplikovaná. Išlo o 18 úplne imobilných osôb, ktoré by bol problém prepraviť to zodpovedajúceho zariadenia,“ vysvetlil Peter Galbo.

Väčšinu pacientov presunuli do vstupnej haly budovy, najvážnejšie chorí neboli evakuovaní vzhľadom na ich zdravotný stav. Špeciálny autobus nakoniec hasiči nemuseli použiť.

„V spolupráci s mestskou políciou, policajným zborom a dobrovoľníkmi sa evakuácia podarila bez zmeny zdravotného stavu klientov,“ uzavrel Peter Galbo s tým, že pyrotechnici celú budovu prehľadali. Nástražné výbušné zariadenie sa v nich nenachádzalo.

Za šírenie poplašnej správy hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Text: Martin Palkovič Video: Viktor Vrábel