Vianočné trhy, ako ich poznáme, tento rok nebudú

V centre Piešťan je niekoľko vianočných stánkov, stromček a postupne pribúda výzdoba. Kultúrny program však nateraz organizátori nechystajú. Dôvodom sú opatrenia proti šíreniu ochorenia covid-19.

Obyvatelia aj návštevníci Piešťan si budú môcť užiť adventnú atmosféru v centre, ale s výraznými obmedzeniami. Na základe aktuálnych opatrení je nutné mať prekryté ústa a nos a dodržiavať rozostupy. Obmedzené je aj konanie kultúrnych podujatí.

Služby mesta Piešťany napriek tomu finišujú s inštaláciou vianočnej výzdoby. Na pešej zóne je už stromček – 15 metrov vysoký smrek pichľavý. Má asi 30 rokov a do centra ho priviezli z Koplotoviec. Mestu strom daroval Július Prokop, ktorému už na záhrade prekážal.

„Vianočné trhy v takom rozsahu ako sa organizovali po minulé roky vzhľadom na opatrenia a aktuálnu situáciu nepripravujeme. V meste však napriek tomu nebude chýbať duch Vianoc ani vianočná výzdoba a veríme, že sa nám podarí vykresliť radosť v očiach detí aj všetkých návštevníkov v tomto nie najlepšom období pre nás všetkých,“ povedal organizátor Vianočných trhov Ján Románek a dodal: „Nie všetko máme vo svojich rukách a preto budeme reagovať podľa aktuálnej situácie.“

Jeho slová potvrdil aj hovorca Mestského úradu Piešťany Martin Ričány, podľa ktorého aktuálne nie je jasné ani to, či sa bude môcť konať tradičné rozsvecovanie adventných sviečok. Pokiaľ sa epidemiologická situácia nezlepší a štát nezmierni aktuálne platné opatrenia, Vianočné trhy budú bez kultúrneho programu.

Mestské zastupiteľstvo v auguste schválilo zmluvu o spolupráci pri zabezpečení a organizovaní Vianočných trhov s občianskym združením Centrum mesta Piešťany. Za novým subjektom sú doterajší organizátori tohto podujatia, zmluva je uzatvorená na štyri roky. Žiadne výraznejšie zmeny oproti minulosti v nej neboli dohodnuté. Novinkou je povinnosť v predajných stánkoch používať biologicky rozložiteľný odpad.

Text a foto: Martin Palkovič