Vedecká kaviareň o termografii bude plná praktických ukážok

Pohľad pod sukňu – to je podtitul februárovej Vedeckej kaviarne, ktorá bude venovaná jednej z najprogresívnejších technológií súčasného priemyslu. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 15. februára o 18.00 h v Elektrárni Piešťany. Vstup je voľný.

Podobne ako množstvo iných technológií, aj termografia je produktom vojenského výskumu, ale dnes sa využíva aj na civilné účely. Je to technológia, ktorá nielen mení naše životy, ale dokáže ich aj zachraňovať.

Zatiaľčo bežné kamery sú závislé na svetle, infračervené kamery rozlišujú teplotné rozdiely. Výsledkom ich snímania sú obrazy, na ktorých je možné vidieť najmenšie detaily. Aj preto je možné termokameru použiť v úplnej tme.

Po vojakoch sa stáva výbavou hasičov, ale čoraz častejšie sa s termografiou stretávame aj v bežnom živote. Niektoré automobilky inštalujú túto technológiu do osobných vozidiel, aby zabránili nehodám. Na letiskách dokáže predchádzať rozširovaniu chrípky a častá je dnes aj diagnostika tepelných únikov na budovách.

Termografia prináša okrem nesporných výhod aj množstvo otázok a fám. Marián Hubinský zo spoločnosti Elso Philips Service bude počas Vedeckej kaviarne hovoriť o tom, či je naozaj možné vidieť cez šaty a na čo všetko sa dá termografia reálne použiť. Súčasťou jeho prezentácie budú praktické ukážky.

Termografia dokonca ovplyvňuje aj svet populárnej hudby. Americká rocková kapela Thirty Seconds to Mars ju minulý rok použila na natočenie svojho vystúpenia na MTV Video Music Awards:

Zdroj: Elektrárňa Piešťany