Vakcínu Pfizer/BioNTech privezú starším a imobilným záujemcom takmer domov

O pár dní začne vakcinácia klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorú zabezpečia mobilné očkovacie jednotky zriadené Trnavským samosprávnym krajom. Prostredníctvom starostov a všeobecných lekárov budú oslovovať aj starších a imobilných záujemcov o očkovanie.

Župa v stredu (14. 4.) oznámila vznik mobilnej očkovacej jednotky, ktorá dostane vakcíny proti ochoreniu covid-19 aj k imobilným alebo ťažko sa pohybujúcim obyvateľom Trnavského kraja. Fungovať má 5 až 10 tímov, ktoré budú podávať vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech a perspektívne v nej vakcínu od firmy Johnson & Johnson, ktorá je jednodávková.

„Ukazuje sa, že niektoré skupiny ľudí majú problém sa prihlásiť a prísť na očkovanie do nemocníc alebo očkovacích centier. Na prihlasovaní sa na očkovanie budeme spolupracovať so starostami a všeobecnými lekármi. Samotné očkovanie by malo  prebiehať v ad hoc očkovacích centrách, respektíve priamo v domácnostiach záujemcov,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Týmto spôsobom je možné zvýšiť percento zaočkovania populácie na hranicu takzvanej kolektívnej imunity. Perspektívne môžu byť takto zaočkovaní aj príslušníci marginalizovaných komunít.

Na území Trnavského kraja sa aktuálne očkuje na 11 miestach, a to v piatich nemocniciach, troch poliklinikách a troch župných veľkokapacitných očkovacích centrách. Výjazdovú očkovaciu službu doteraz zabezpečovali nemocničné tímy, a to len v zariadeniach sociálnych služieb.

Mobilné očkovanie bolo jednou z hlavných tém stretnutia Jozefa Viskupiča s novým ministrom zdravotníctva Slovenskej republiky Vladimírom Lengvarským. Predseda SK 8, združenia samosprávnych krajov, zároveň požiadal o ďalšie stretnutie, na ktorom by županka a župani rokovali s ministrom o regionálnych rozdieloch, či o prerozdelení zdrojov určených pre zdravotníctvo v rámci Plánu obnovy.

Zdroj: Tlačová správa TTSK