V Zariadení opatrovateľskej služby sa vyskytlo infekčné ochorenie

Klientov, ktorý sú infekčným ochorením postihnutí, prevezú do nemocníce v Trenčíne. Mesto musí nechať celé zariadenie vydezinfikovať.

„Kontaktovali nás, aby sme si prišli pre babičku, ale my sa o ňu nedokážeme postarať,“ hovorí čitateľka, podľa ktorej sa v Zariadení opatrovateľskej služby na Kalinčiakovej ulici v Piešťanoch rozšíril svrab.

Dnes dopoludnia boli v oknách tejto budovy umiestnené matrace. Informáciu o infekčnom ochorení potvrdila hovorkyňa radnice Drahomíra Moretová, ale nekonkretizovala ho.

„V Zariadení opatrovateľskej služby na Kalinčiakovej ulici v Piešťanoch, zriaďovateľom ktorého je Mesto Piešťany, sa vyskytlo nákazlivé infekčné ochorenie. Týmto ochorením sú postihnutí klienti aj personál. Mesto Piešťany intenzívne rieši túto situáciu v spolupráci s vedením Nemocnice A. Wintera Piešťany, Fakultnou nemocnicou Trnava a Fakultnou nemocnicou Trenčín a tiež v súlade s pokynmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave,“ uviedla D. Moretová.

Zariadenie, ktoré poskytuje 24-hodinovú starostlivosť najmä seniorom, má kapacitu 16 osôb. Ďalšie desiatky čakajú na umiestnenie. O klientov sa stará šesť opatrovateliek.

„O ochorení boli informovaní rodinní príslušníci, ktorí boli zároveň požiadaní o spoluprácu  aj v tom zmysle, či by vedeli prijať svojich príbuzných v období, kedy je potrebné riadne vydezinfikovať celý areál zariadenia. Väčšina príbuzných to odmietla,“ dodala hovorkyňa s tým, že vedenie mesta si váži pomoc zástupcov spomínaných zdravotníckych zariadení pri riešení tejto situácie.

Na dodržanie hygienických štandardov dohliada Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave aj odborní lekári. Niektorí príbuzní sa snažia pre svojich blízkych vybaviť iné zariadenia, do ktorých by ich mohli dočasne prijať.

Podľa neoficiálnych informácií infekčné ochorenie postihlo piatich klientov.

Text: Martin Palkovič Foto: cit