V sobotu očkovali na Kúpeľnom ostrove bez čakania, možno budú podávať aj Sputnik

Župa má zvážiť, ktoré z jej veľkokapacitných očkovacích centier bude očkovať ruskou vakcínou. Môžu to byť aj Piešťany. Dva dni v týždni by tam záujemcom o očkovanie proti ochoreniu covid-19 podávali Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech a dva dni neregistrovaný Sputnik V.

Ešte v piatok 14. mája, teda v deň spustenia očkovacieho centra na Kúpeľnom ostrove, čakali niektorí záujemcovia o vakcínu približne hodinu. V sobotu už podľa jedného zo zaočkovaných „všetko išlo ako po masle“.

Podľa evidenčných čísel áut zaparkovaných pri Spoločenskom centre prichádzali do Piešťan najmä ľudia zo západného Slovenska. Väčšina z nich bola vybavená bez zdržania. Viacerí potvrdili, že od ich príchodu do budovy po zaočkovanie ubehlo 10 až 15 minút.

Trnavský samosprávny kraj informoval, že vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech dostalo v piatok na Kúpeľnom ostrove 1 343 ľudí a približne rovnaký počet záujemcov zaočkovali aj v sobotu. V nedeľu (16. mája) je vakcinačné centrum zatvorené. Počas nasledujúceho týždňa by sa malo v Spoločenskom centre Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany očkovať štyri dni – od štvrtka do nedele.

„Z ministerstva zdravotníctva sme dostali zadanie, aby sme zvážili, kde bude použitá vakcína Sputnik. Asi sa blíži termín rozhodnutia o jej využívaní,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič v piatok po otvorení očkovacieho centra na Kúpeľnom ostrove.

Pripustil, že v Piešťanoch budú očkovať dva dni Pfizerom a dva dni Sputnikom. Druhou možnosťou je, že Trnavský samosprávny kraj otvorí pre ruskú vakcínu ďalšie očkovacie centrum. „Uvidíme podľa počtu dodávaných vakcín a podľa počtu čakajúcich záujemcov o očkovanie,“ doplnil J. Viskupič.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu 12. mája potvrdilo, že pripravuje možnosť voľného výberu vakcín. Približne od začiatku júna by mal byť v ponuke aj neregistrovaný Sputnik V.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič