V Piešťanoch zomrel herec Juraj Slezáček

Slovensko sa lúči s obľúbeným divadelným a filmovým hercom, ktorý v posledných rokoch trávil voľné chvíle v Piešťanoch. Juraj Slezáček zomrel 5. augusta večer. Ako prvá o tom informovala TV Piešťany. Podľa portálu cas.sk prehral boj s rakovinou.

Juraj Slezáček sa narodil v r. 1943 vo Zvolene. Ako 6-ročný prišiel s rodičmi do Piešťan a začal chodiť do vtedajšej obecnej školy na Royovej ulici. V roku 1960 maturoval na piešťanskej jedenásťročnej škole.

O štyri roky neskôr absolvoval štúdium herectva na VŠMU a stal sa členom činohry SND, kde zotrval nepretržitých 44 rokov.

Stvárnil desiatky divadelných, filmových a televíznych postáv. V rokoch 1979 – 1990 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND, neskôr bol riaditeľom SND.

Popri hereckej profesii sa venoval aj pedagogickej práci – spočiatku ako pedagóg (od roku 1988 docent) a v rokoch 1996 – 2002 ako dekan Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave.

Napriek tomu, že žil v Bratislave, stále mal blízky vzťah k mestu, v ktorom vyrastal a kde jeho matka bola učiteľkou klavírnej hry na hudobnej škole a otec podnikovým právnikom.

Vo voľných chvíľach sa do Piešťan vždy rád vracal. V roku 2008 mu za šírenie dobrého mena mesta Piešťany a tvorivé výsledky v oblasti divadelného a filmového umenia bolo udelené čestné občianstvo.

Zdroj: piestanytv.sk, pic-piestany.sk Foto: snd.sk