V Piešťanoch našli útočisko prvé ženy a deti z Ukrajiny

Utečenci pred vojnou sú v Piešťanoch ubytovaní v rodinách, ktoré im poskytli svoje domovy, ale aj v niektorých hoteloch a penziónoch. Radnica rozbehla zbierku, ktorej cieľom je zabezpečiť pre ženy a deti z Ukrajiny základné materiálne potreby.

Obyvatelia Piešťan prejavili veľkú mieru solidarity a už počas prvých dní po začiatku ruskej agresie vyzbierali lieky a zdravotnícky materiál, ktorý aktuálne pomáha priamo vo vojnou zmietanej Ukrajine. Opačným smerom prúdia utečenci a na základe tipov od svojich známych zostávajú aj v Piešťanoch. Bývajú u ľudí, ktorí im nezištne poskytujú útočisko. Svoje ubytovacie kapacity ponúkajú aj niektoré hotely a penzióny.

Samospráva organizuje materiálnu pomoc prostredníctvom verejnej zbierky. Formulár, ktorý pripravila radnica pre tých, ktorí môžu poskytnúť ubytovanie, stravu, prekladateľské služby alebo organizovať voľnočasové aktivity pre deti, je zverejnený na tejto adrese.

„Mesto Piešťany neorganizuje hromadné prevozy z hraníc do Piešťan. V súčasnej situácii poskytujeme informácie a materiálnu podporu tým rodinám, ktoré nás sami oslovia,“ informuje radnica s tým, že zbierka pre ženy a deti z Ukrajiny prebieha v sklade na Ulici A. Hlinku 40 (oproti Centru pomoci človeku a Materskému centru Úsmev), ktorý bude počas nasledujúcich (pracovných) dní otvorený od 16.00 do 19.00 h. Potrebné sú tieto veci:

lôžkoviny (paplóny, vankúše)
posteľné obliečky, plachty, deky
osušky, uteráky, utierky na riad
mydlo, dezinfekčný gél
sprchový gél, šampón na vlasy, krém na telo a tvár
zubná pasta a kefka
vatové tyčinky, toaletný papier, kozmetické vatové tampóny
dámske hygienické vložka a tampóny
hygienické vreckovky
hrebeň na vlasy
detské plienky
deodorant
respirátory
čistiace potreby
saponát a špongie na riad
plastové vrecia na odpad
pracie prostriedky
sunar, sušené mlieko pre deti, detské výživy
detská krupica, detské kaše
džúsy, keksíky, ovocné kapsičky
trvanlivé pečivo, čokolády, cukríky
trvanlivé potraviny, strukoviny, konzervy
minerálky
pastelky, výkresy, omaľovanky
zápisník alebo notes, pero
príbor
dioptrické okuliare

Text: Martin Palkovič

Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky