V Piešťanoch možno vznikne gigatováreň na batérie

Európska únia plánuje stavať fabriky na výrobu moderných batérií. Podľa portálu FinWeb by jedna z nich mohla vzniknúť v okolí Piešťan alebo Nitry. Či je v hre o túto investíciu tunajšie letisko, zatiaľ nie je jasné.

Trnavský župan Jozef Viskupič minulý týždeň na mestskom zastupiteľstve hovoril o viacerých druhoch investícií, ktoré by mohli byť realizované na piešťanskom letisku. Žiadnu z nich nekonkretizoval. Rozhodnúť má medzinárodný tender.

Portál FinWeb dnes informoval, že Piešťany a Nitra sa najčastejšie spomínajú v diskusiách o možnej výstavbe slovenskej továrne na moderné batérie. Tá by mala pomôcť pokryť rýchlo rastúci dopyt. Výhodou oboch miest je blízkosť tovární na automobily.

„Za desať rokov by už tretina áut mala mať silný elektrický komponent, tak je prirodzené chcieť, aby sme ich nedovážali zo zahraničia, ale boli ich schopní vyrobiť na Slovensku,“ povedal pre FinWeb eurokomisár Maroš Šefčovič.

Gigafactory – najväčšiu továreň na batérie na svete otvorila Tesla v roku 2016 v Nevade. Môže v nej vyprodukovať lítium-iónové články až pre 500-tisíc áut ročne. Podobné, ale menšie projekty, už vznikajú v Nemecku, Poľsku aj v Českej republike. Ohlásená investícia v okrese Karviná má hodnotu 38,5 mil. eur.

Vzhľadom k ploche, ktorú zaberajú podobné továrne, by najvhodnejším miestom na výstavbu v katastri Piešťan mohlo byť letisko. Otázkou je, či by bolo možné zachovať aj jeho pôvodnú funkciu.

Záujem na zachovaní letiska má automobilka Porsche, ktorá predbežne počíta s výstavbou továrne v katastri obce Horná Streda. Špekuluje sa o výrobe komponentov pre elektromobily. Môže teda ísť aj o batérie. Svoj zámer má automobilka upresniť v priebehu tohto roka.

Text ilustr. foto: Martin Palkovič