V Piešťanoch je Viskupičovou prioritou letisko

Kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa chce zamerať na transparentné hospodárenie, rozvoj dopravy a cestovného ruchu, ale aj na zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Spolu s ním svoje priority pred budovou piešťanského letiska predstavili aj kandidáti na poslancov Lucia Drábiková, Alan Suchánek a Jozef Bolješik.

Viskupič: Župa má rezervy

„Ak uspejeme vo voľbách, Letisko Piešťany je jedna z priorít. Komunikácia smerom k mestu a štátu bude pružnejšia, otvorenejšia, efektívnejšia,“ povedal Jozef Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska) dnes dopoludnia novinárom a dodal, že jeho cieľom je zabezpečiť „lepšie a transparentnejšie postavenie letiska, dať mu jeho zmysel a rozlietať ho.“

Mesto podľa jeho názoru urobilo ústretové gesto odpustením dane z nehnuteľnosti. Kandidát na predsedu kraja však vidí „obrovskú rezervu zo strany župy.“ Ľudia, ktorí mali letisko spravovať, zanedbali podľa Viskupiča svoje povinnosti.

Opačný názor má jeho protikandidát a súčasný župan Tibor Mikuš, ktorý dlhodobo tvrdí, že radnica robí pre letisko málo a je to práve kraj, ktorý túto spoločnosť zachraňuje pred likvidáciou.

Piešťanom chýbajú denné stacionáre

Prispieť k záchrane letiska chce aj kandidátka na poslankyňu krajského zastupiteľstva Lucia Drábiková (OĽaNO). Jej hlavnou prioritou je sociálna oblasť. Chce sa zasadiť za „systematickú a efektívnu podporu detských a mládežníckych organizácií, ktoré ponúkajú hodnotné voľnočasové aktivity.“

V Piešťanoch podľa jej slov chýbajú služby pre handicapované deti aj dlhodobo chorých ľudí. „Cennou pomocou by boli denné stacionáre pre deti so špeciálnymi potrebami, psychiatrických pacientov a seniorov,“ dodala Lucia Drábiková.

Problémom bude vysoký vek lekárov

Najdôležitejším problémom, ktorý chce riešiť Alan Suchánek (OĽaNO), je vysoký vek všeobecných lekárov pôsobiacich na území Trnavského samosprávneho kraja. Župa by mala podľa jeho slov podporiť mladých lekárov prostredníctvom rezidetského systému alebo zvýhodneným prenájom priestorov pre ich ambulancie a byty.

Kraj by tiež podľa Alana Suchánka mohol prispieť k obnove piešťanskej polikliniky, v priestoroch ktorej môže vzniknúť doliečovacie zariadenie alebo stacionár.

Právny stav letiska je „čertovsky zložitý“

Piešťanské letisko chce zachovať aj Jozef Bolješik, ktorý kandiduje na župného poslanca za KDH. „Právny stav, ktorý tu v súčasnosti je, je čertovsky zložitý, myslím si umelo vytvorený za účelom privatizácie,“ povedal k problémom letiska Jozef Bolješik.

Jeho ďalšou prioritou je oprava ciest smerujúcich do Piešťan. Ďalej chce, aby majetok župy nebol rozpredávaný, ale využitý pre mestá a obce. „Sú situácie, keď je zbytočné majetok držať, ale ten obrovský rozpredaj, ktorý nastal za posledné štyri či osem rokov v trnavskej župe pokladám za nedôvodný a účelový,“ povedal Jozef Bolješik.

Trnavský samosprávny kraj dlhodobo ponúka niektoré svoje nehnuteľnosti, predať ich sa mu však nedarí. Jedinou budovou na území Piešťan, ktorú v posledných rokoch predal, je Vila Lőger.

Za Piešťany kandiduje do krajského zastupiteľstva 38 ľudí

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 4. novembra 2017. Voliči v obvode Piešťany budú vyberať členov krajského zastupiteľstva a jedného predsedu kraja.

Volebný obvod je totožný s územím okresu. Piešťany a okolité obce majú v krajskom zastupiteľstve päť reprezentantov.

Kandidatúru na predsedu Trnavského samosprávneho kraja oznámili József Berényi (SMK), Jaroslav Cehlárik (NEKA), Márius Novák (Nový Parlament), Tibor Mikuš (nezávislý), Konrád Rigó (Most-Híd), Jozef Viskupič (OľaNO, SaS, KDH, OKS).

Kandidátov na poslancov je 38. Ich zoznam nájdete na tejto adrese.

Text a foto: Martin Palkovič